EWIGE-WAND-STEIG (HÖHENWEG-STEIG)

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Bad Goisern Nehézség: D
ewigfokep Hegység, csúcs, fal:
Totes Gebirge, Predigstuhl 1278 m, Ewige-Wand
Kiindulópont
Rathlucken hütte parkolója 440 m
Teljes színtkülönbség:
Kb. 100 m
Mászás:
40 m
Időtartam:
A beszállásig: 30 p
A mászás: 15 p
Lefelé: 15 p
Összesen: 1 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: déli
ewigatnez ewige-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópályáról letérve Bad Goisernig, majd a főútról letérve a Berghof Predigstuhl táblákat követve lekanyarodunk a Rathlucken hütte felé, innen az erdőben indul az ösvény, amely a falon vezetett bevágott útvonal és alagutak felé vezet, a második alagútnál indul a steig.

A túra leírása:
Az Ewige-Wand mészkőfaléba vágott gyalogösvény korlátján átmászva csatolunk rá a drótkötélre. A sima falon ferdén fölfelé induló cöveksor (C) 50 méteres tátongó mélység fölé vezet ki. Lefelé pillantva a fák lombkoronájára tekinthetünk rá. Jobb azonban, ha fölfelé pislogunk, mert a drótkötél kíméletlenül függőlegesen indul fölfelé, kissé még vissza is hajlik a fal, pár métert ugyancsak erőből kell másznunk (D), följebb kissé szelídül a terep (C-D), majd a beszállás fölé kanyarodó nagyon kitett traverz (C) vezet át a következő felszökéshez. Ezzel már könnyebb boldogulni (C), az utolsó méterek pedig inkább könnyűek (B-C).

Lemenet:
Fölérve balra lefelé fordulva az ösvények kis körrel a lenti útra jutunk vissza.

Megjegyzés:
A kitettsége miatt különleges útvonal, amelyet jellemzően alulértékelnek: aki C nehézségre számít és arra van kalibrálva, ugyancsak nagyot nézhet az első métereken. Az út végén jobbra fordulva meredek gyaloglással a Predigstuhl csúcsára érünk, amelyre az ennél jóval könnyebb Leadership klettersteig is vezet, a két útvonal egy délután alatt bejárható.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hias klettersteig
Pittentaler klettersteig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: C-D
klettersteig.de: C

Rövid steig, amely azonban egy függőleges sziklafalon vezet. A kitettség érzete mindjárt a beszállástól extrém mértékű. A beszállás fölötti szakasz enyhén visszahajló.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie