Felszerelés

Speciális klettersteig felszerelés
Általános alpesi felszerelés

A klettersteigek megtalálhatók a magashegységek több ezer méteres magasságaiban, de gyakran völgyek, kisebb sziklák, sőt szurdokok, barlangok oldalfalain is. A biztonságos mászáshoz elég sokféle felszerelésre van szükségünk. Az alábbiakban a magashegyi klettersteigekhez szükséges felszerelést ismerhetjük meg, ezen belül is szétbontva a speciálisan klettersteiggel kapcsolatos eszközöket és az általános magashegyi túrafelszerelést – ez utóbbi esetében itt nem foglalkozunk a téli túrák, sziklamászó túrák, gleccser- és jégmászó túrák felszerelésével.

Biztosított mászás a Tofana di Mezzo oldalában

Biztosított mászás a Tofana di Mezzo oldalában

Speciális klettersteig felszerelés

Klettersteig-szett
A klettersteigeken a mászás önbiztosítással történik, olyan módon, hogy a mászó a drótkötélre, esetleg egyéb mesterséges beépített tárgyakra – létrafok, kampó stb. – kapcsolja a karabinereit. A mászó beülőt visel (lásd alább!), ehhez kapcsolódik a beülő központi hevederére hurkolt klettersteig-szett (karabinerrel tilos a beülőt és a szettet összekapcsolni, mivel eséskor a karabiner elfordulhat, és ha a nyelvre esik a terhelés, az 6 KN terhelés fölött kiszakadhat). A szett alapeleme a fék: funkciója, hogy tompítsa az esés okozta rántást. A hagyományos forma egy többlyukú lapka, amelyen a kötél vagy heveder átbújtatva található és esés esetén segít elosztani a fellépő hirtelen terhelést. Ma már vannak olyan szettek is, amelyeken felszakadó varratok biztosítják a rántás okozta fellépő erőhatás elosztását. A fékből Y alakban két szár indul ki, a végén egy-egy klettersteig-karabinerrel. A szár lehet kötél, heveder, illetve a már említett felszakadó szár. A „K” jelzésű klettersteig karabinerek nagy nyílásúak, hosszanti erősségük nagyobb, mint a normál karabinereké, 32 KN körüli. Ez az eséskor fellépő, a sziklamászáskor lehetséges eséstényezőt meghaladó erőhatás miatt szükséges. A gyors és biztonságos kapcsolás miatt érdemes automata záras karabinert vásárolni, ahol a nyelvet biztosító reteszt könnyedén, egy ujjal lehet nyitni-zárni.
A beszerzés szempontjából legegyszerűbb a szakboltokban kész klettersteig-szettet vásárolni, de ha gyakorlottabbak vagyunk, magunk is összeállíthatjuk a szettet.
A szett használata akár már B nehézségtől indokolt lehet, hisz ilyen utakon s lehetnek kitett, nagy mélységek fölött vezetett szakaszok, ahol nem érdemes megkockáztatni az esést.

Nehezebb utakra érdemes egy rövidebb kantárt is a beülőre akasztani, végén egy csavaros karabinerrel, amibe belelógva biztonságosan pihenhetünk, nézelődhetünk, illetve, ha másokat segíteni, kötéllel biztosítani kell, akkor is fixen rögzíthetjük vele magunkat.

Beülő
A szett rögzítésére a sziklamászók által használt beülő hevederre van szükségünk. A mellbekötőre szerelt klettersteig-szett nem javasolt. Nehéz hátizsákkal történő mászás esetén ajánlani szokták a beülő és a mellbekötő kombinációját.

klettszett

Klettersteig-szett használat közben

Sisak
Speciális hegymászó sisak viselése kötelező minden olyan helyen, ahol kőhullás várható. Ezért akár egy A nehézségű klettersteigen is vegyük föl a sisakot, ha sziklafal alatt vezet az utunk, hisz ennek hiányában a magasból lehulló, akár parányi kődarab is végzetes fejsérülést okozhat. Ilyen kő gyakorlatilag bármely sziklafalról lezuhanhat akár az időjárási elemek hatására (szél, fagy repesztő hatása, eső, hőtágulás), de letaszíthatják a sziklákon mozgó állatok, pl. zergéz, illetve – leggyakrabban – a fölöttünk mászó emberek. A sisak megvédi a koponyát a sérüléstől a szűkebb helyeken, barlangi szakaszokon, kéménymászáskor.

Mászókesztyű
A nehezebb klettersteigeken, ahol keményen kell karból is dolgoznunk, a tenyér és az ujjak bőre fokozott igénybevételnek van kitéve. Különösen így van ez, ha ereszkednünk kell a klettersteigen. A bőr sérülése, felhólyagosodása jelentősen megnehezíti a további mászást, ezért javasolt speciális, az ujjak végén levágott, a tenyérrészen megerősített klettersteig kesztyűt viselni.

Kötél, karabinerek, ereszkedőeszköz
D és E klettersteigeken javasolt olyan alapvető mászófelszereléseket magunkkal vinni, amelyek kritikus helyzetben segítségünkre lehetnek. Természetesen ezen eszközök használatának ismerete is szükséges. E nehéz utakon szükség lehet ereszkedésre, pl. hirtelen időjárásromlás esetén, vagy gyengébb társaink felső biztosítására, amennyiben túl nehéznek bizonyul egye-egy szakasz. Megtartott esést követően a balesetet szenvedett mentésére, vagy elakadt társunk lementésére is szükségesek a következő felszerelési tárgyak. Ilyen kritikus helyzetekben, amennyiben lehetséges, hívjunk inkább profi segítséget, hegyimentőket. Ha erre nincs mód, a következőkre lehet szükségünk: 25-30 méteres egész kötél; ereszkedőeszköz; HMS karabiner; 2-3 további karabiner; hevederek, kötélgyűrűk.

Általános alpesi felszerelés

A magashegyek szélsőséges és gyorsan változó éghajlati viszonyai megkövetelik, hogyha védett helytől távolabbra vezető túrára vállalkozunk, minden tekintetben föl legyünk készülve az időjárás viszonytagságaira. Az alábbi felsorolás nyári alpesi túrák minimális felszerelését tartalmazza. Ne feledjük: ha ragyogó napsütésben is indulunk el reggel, az időjárás gyorsan fordulhat, az alapfelszerelésnek tehát ott kell lennie a hátizsákban.

Magashegyi túra felszerelés

Magashegyi túra felszerelés

Ruházat
Szél- és esőálló, háromrétegű, kapucnis kabát, polár pulóver, gyorsan száradó, szintetikus aláöltözet (pamut póló nem jó, mert nehezen szárad ki!). Alulra a legjobb egy zippzározható szárú, szintén gyorsan száradó anyagú hosszúnadrág, a hátizsákban pedig esőnadrág. Esőkabát, esőponcsó is megteszi, bár ezek inkább túrára valók, mászni bennük körülményes. Ha havas terep, vagy nagyobb eső várható, a kamásli sem fölösleges. Sapka, amely véd az erős napsütéstől, széltől, hidegtől is.

Lábbeli
Magas szárú és kemény talpú – legalább C vagy keményebb – bakancs, gore-tex vagy vízhatlanított bőr, bele spéci túrazokni, a frottír vagy gyapjú zokni nem ideális, mert magában tartja a vizet.

Egyéb felszerelés
Hegymászóbot
Teleszkópos túrabot, amely nagyon jó segítségünkre lehet s meredek, sziklás, törmelékes, illetve havas-jeges terepen akár fölfelé, de különösen lefelé. Ilyenkor a térdünket is jelentős mértékben kímélni tudjuk a bot használatával.

Hátizsák
Egynapos túrákra a legmegfelelőbb egy 30-40 l körüli hátizsák. Fontos, hogy vízálló legyen, vagy használjunk esővédő zsákot. Hasznos a sok zseb, ha alulról is nyitható, legyen rajta jégcsákánytartó és hágóvastartó.

Élelmiszer
Alapvető élelmiszerek és víz akkor is legyen nálunk, ha menedékház közbeiktatásával tervezzük a túrát, mert sosem lehet tudni, oda is érünk-e? Némi csokoládé, energiaszelet, aszalt gyümölcs és legalább fél liter víz a minimum élelmiszer felszerelés. Hasznos az előre készített szendvics, a jó kolbászos-sonkás bicskázást hagyjuk inkább a hazai túrákra.

Egyéb
Fejlámpa pótelemmel, napszemüveg, óra, iránytű (GPS), térkép, mobiltelefon, elsősegély- és egészségügyi csomag (legalább sebtapasz, Betadine zselé, hasfogó, fájdalomcsillapító), izolációs fólia vagy bivakzsák (nagyobb túrán, ha eltévedés esélyes), bicska, pénz, iratok, igazolványok.