Természet

Zöld gyík (Lacerta viridis)

Írta • 2008 január 1. • Rovatok: Természet

  Hazánk legnagyobb testű gyíkfaja A nyakörvös gyíkfélék (Lacertidae) családjába tartozó hüllő Közép- és Dél-Európában, illetve Kisázsiában elterjedt. Hossza 35 centiméter, de ritkán elérheti a fél méteres hosszúságot is. Középhegységeink napsütötte, bokros-fás hegyoldalain, szikláin találkozhatunk vele. A sziklás vidékeken gyakran feltűnő fürge gyíknál jóval ritkább. A fényes zöld színû állatok tavasszal párosodnak, ilyenkor a hím […]A kőszáli kecske (Capra ibex)

Írta • 2008 január 1. • Rovatok: Természet

Gigászi szarvú sziklaakrobaták Az európai és közép-ázsiai magas hegyvidékek talán leglátványosabb növényevő patás állata. Európában a Pireneusokban és az Alpokban él, kelet felé legközelebb a Kaukázusban lehet összefutni vele. A zergéhez (Rupicapra rupicapra) hasonlóan az Alpokból csaknem kipusztították, de az elmúlt évtizedek tudatos védelmének köszönhetően ma már nem számít ritkaságnak az Alpok vidékein a kőszáli […]Patak vagy kanális? – elszennyezett vízfolyások

Írta • 2008 január 1. • Rovatok: Természet

Outdoorsport, extrémsport? Mászás, monti, rafting, síelés? Mindnek ugyanaz a színtere, legyen az a Mexikói-öböl vagy a Mecsek: a természet. Amely, mint tudjuk, pusztul, zsugorodik, szennyeződik. Így kell legyen? A Hegyvilág filozófiájában a turistaság és a természetvédelem összefüggő fogalmak. Minden számunkban foglalkozunk valamely természeti problémával. Most az elszennyezett, kanálissá változtatott patakokról olvashatsz.