LÉPÉS A SEMMIBE

Ewige-wand

Ha a csodaszép Hallstatt városát észak felé, Bad Goisern irányában már elhagytuk és megállunk a tóparti pihenőnél, a Totes Gebirge szélső vonulataiban gyönyörködve keskeny, lefutó sziklafal fehérlik ki a közeli csúcs oldalában. A Predigstuhl 1278 méter magas, oldalában a szikla pedig maga az Ewige Wand. Ennek alsó végében található az azonos nevű klettersteig.
Bad Goisern Südnél kell letérni a főútról, majd a Berghof Predigtstuhl felé fordulni, aztán a Rathluck’nhütte táblánál balra, és már a fallal szemközti parkolóban vagyunk. Innen már az Ewige Wand táblát kell követni: a zöldellő, alpesi réten előbb lemegyünk a hüttéig, majd jobbra fordulva az erdőbe vezető útra térünk.
A sűrű erdőben vezető ösvény igazi erdei tanösvény. Az ökoszisztémáról, a geológiai viszonyokról olvashatnak az érdeklődők – és egyben németül tudók, persze. Hamarosan a fal alá érünk, egy elképesztő áthajlás alá, amelyen gyakran akrobatikus ügyességű sziklamászók gyakorolnak. Innen már csak pár perc a klettersteig beszállása. Az ösvény a fal alá ér, majd a sziklába vágott alagúton kell áthaladni. A híres Salzkammergut Torphy monty-verseny egyik legizgalmasabb szakaszán vagyunk. Mikor újra a napvilágra bukkanunk, már látható a „steig” beszállása.
Hát, nem akármilyen ez a beszállás! A sziklaösvény itt már 40-50 méteres fal fölött húzódik. A sima mészkőfal visszahajlik a beszállás alatt. Tény, hogy perverz ötlet volt ide klettersteiget építeni. Kevés ilyen kitett beszállást találni az Alpokban.

ewige_falon

Miután rácsatlakoztunk a dupla karabinerrel a drótra, átlósan felfelé kisétálunk a tíz centis vascövekeken lépdelve a nagy semmi fölé. Lenézve – és ehhez nem kis bátorság kell – a mélyben susogó erdő fáinak lombját láthatjuk, éppen felülről. Fölfelé pillantva sem sokkal vigasztalóbb a kilátás. A drótkötél előbb enyhe áthajláson vezet keresztül, technikailag és erőnlétileg is ez a rövidke út legnehezebb szakasza, D minősítésű. Utána tovább mászunk fölfelé a függőleges falon. A drót jobbra kanyarodik, pár lépés rendkívül kitett traverz következik, ahol sziklalépésekkel kell megelégednünk. Tulajdonképpen a beszállás fölé jutottunk. Aztán újra függőleges felszökés következik, ez a szakasz C nehézségű. Ha túljutottunk rajta, véget értek a nehézségek. Pár lépés könnyű harántolás, és fenn állunk a fal tetején.
Innen lefelé indulva pár perces kis körrel vissza lehet térni a falba vágott sétányra, és a túra véget ért. Ha komolyabb túrára vágyunk, induljunk fölfelé! Jó egyórás lihegtető, folyamatos emelkedéssel érhető el a Predigtstuhl csúcskeresztje, ám a Hallstatti-tóra és a Dachstein tömbjére nyíló kilátás megéri a fáradtságot. És ide vezet a B-C nehézségű Leadership klettersteig is, amely a leggyakorlottabbaknak lefelé útnak is alkalmas (figyelem, klettersteig szett, sisak kötelező!), a közepes szinten mászók inkább kerüljenek a fal alá, és fölfelé próbálkozzanak az Ewige Wandnál könnyebb, de hosszabb úttal!

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie