PITTENTALER KLETTERSTEIG

Ausztria, Alsó-Ausztria (Niederösterreich), Gleisenfeld Nehézség: D
pittfokep Hegység, csúcs, fal:
Bucklige Welt, Türkensturz 610 m
Kiindulópont
Gleisenfeld, parkoló a szikla alatt, 362 m
Teljes színtkülönbség:
250 m
Mászás:
80 m
Időtartam:
A beszállásig: 30 p
A mászás: 20 p
Lefelé: 45 p
Összesen: 1,5-2 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: nyugati
pittatnez pittentaler-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya, majd Seebensteinnél kell letérni, innen Gleisenfeld. A patak parti parkolóból a hídon keresztül jelzett út indul, föl az erődben, majd a Pittentaler Steig táblánál jobbra, föl a fal alá, ahol vaslétrával indul az út.

A túra leírása:
Pár métert egy vaslétrán teszünk meg (C), majd ennek tetején mászunk át a sziklafalra és kapcsolhatunk a drótkötélre (2007-ig innen még drótkötél nélkül kellett fölmászni kb. 6-8 métert a csaknem függőleges falon). Meredeken mászunk fölfelé egy harántoló párkányig (C-D) a drótkötél és vascövekek, illetve jó sziklafogások, lépések használatával. Innen egy igen kitett traverz indul (C), majd tagolt sziklákon mászunk harántirányban fölfelé (C) egy nagy repedés mentén. Egy keskeny átlépő mellett megtaláljuk az útkönyvet, innen újabb szellős traverz vezet tovább (B-C). Pár méter gyaloglóterep következik fölfelé, majd nekiugorhatunk a függőleges kiszállófalnak (D). Egy repedés mentén kapaszkodunk tovább fölfelé: itt csak a drótkötélre, valamint jó sziklafogásokra, stabil sziklalépésekre számíthatunk. Visszatekintve ugyancsak megérint a mélység szele. A falból kimászva már csak pár lépés van a tetőig könnyű terepen (B), és fönt vagyunk a tetőn.

Lemenet:
A „várromtól” balra vagy jobbra lefelé induló út mindegyike visszavezet a parkolóba.

Megjegyzés:
Nagyon kitett út, csak gyakorlottaknak! Jó időben, hétvégén tömegre számítsunk. A Türkensturz csúcsán a XIX. században épített „ál-várromot” csodálhatunk meg. Ennél lenyűgözőbb nyugat felé a távolabbi kilátás, a Rax, a Schneeberg és a Hohe Wand panorámájával.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Ewige-Wand-Steig
Hias klettersteig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: C-D
klettersteig.de: D-E

Látványos, szinte végig nagyon kitett és a beszállás fölötti, illetve a kiszálló fal tekintetében nehéz mászást kínáló, rövid útvonal egy függőleges sziklafalon.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie