OTTENALM DIRETTISSIMA KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Walchsee-Ottenalm Nehézség: D-E
Hegység, csúcs, fal:
Chiemgauer-Alpok, Harauer Spitze 1117 m

Kiindulópont
Ottenalm, parkoló (960 m)
Teljes szintkülönbség:
140 m
Mászás:
120 m
Időtartam:
A beszállásig: 5 p
A mászás: 40-60 p
Lefelé: 20-30 p
Összesen: 1-1,50 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1, majd a német 8-as és 93-as autópályákon Oberaudorfig, itt a pályáról letérve a 172-es úton Walchsee-ig, a városközpontból az Ottenalm felé. Az alsó parkolóban is hagyhatjuk a kocsit (kb. 1 óra a ház), vagy autóval is föl lehet menni az Ottenalmba (de csak fogyasztó vendégeknek!). A háztól táblák jelzik az ösvényt, amely pár perces sétával a beszállásig vezet.

A túra leírása:
Kemény D-s felszökéssel indul a mászás, majd D-E nehézségbe torkollik a szinte lépésmentes falon, végül kisebb párkányra érünk. Innen függőlegesen mászunk tovább (D), egyre keményebb, kissé oldalra vezető és enyhén kifelé dőlő (D-E), messziről nézve is jellegzetes feketés falszakaszon. Följebb a mászás nehézsége csökken, C, szusszanhatunk egyet egy átlós traverzben, B. Nem is árt a pihenés, mert a következő D-E felszökés megintcsak kőkemény, balra és kifelé dől az átlósan vezetett drót. Innen egy újabb kitett párkány következik (B), amelyen pár lépést jobbra traverzálunk. Megkerüljük a lefutó gerincélt (C) és máris a kiszállófalon vagyunk (Himmelsleiter – Égi létra). Létrát azonban itt ne keressünk: csak a drótkötél is a mészkő sziklafal oldott lukacsai, ahol jó fogásokat, lépéseket találunk (D). A kemény falszakasz felső része egyre nehezebb lesz (D-E) és ugyancsak megdolgoztat, míg végre egy kitett, keskeny párkányon kifújhatjuk magunkat. E fölött már csak pár kattintás (B-C) és kimászunk a falból.
A steigtől jobbra indul a hasonló, de jóval könnyebb (C, C-D, egy rövid szakaszon D) Bergkameraden klettersteig.

Lemenet:
A Harauer Spitze gerincén és az erdőben jelzett ösvény vezet vissza a házig.

Megjegyzés:
Az első métertől az utolsóig kőkemény klettersteig, ahol egyetlen mászócöveket sem találunk, végig a drótkötéllel és az aprócska sziklalépésekkel, fogásokkal kell boldogulnunk. Rutinosabb mászók – és ez a steig kizárólag nekik ajánlott! – azonban mindenütt megtalálhatják ezeket. Az apró peremek meglépésére, reibungos lépésekhez alkalmas lábbeli – kemény talpú bakancs vagy mászócipő – ezért alapfeltétel! A fal közel függőleges, a D-E szakaszokon enyhén visszahajló. Itt bizony minden méterért meg kell dolgozni és az átakasztás sokszor nem egyszerű. Erős karizom, jó mászótechnika szükséges.

Mászható időszak:
március-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D-E
bergsteigen.at: D-E
klettersteig.de: D-E
Rövid, de rendkívül nehéz és kitett sportklettersteig. A 120 méterbe 4 D-E szakasz is belefért (legfelül az E-t közelíti), de a köztes részek is nagyon nehezek. Mesterséges lépések egyáltalán nincsenek. Menekülőút nincs, visszafordulni nem célszerű. Csak tapasztalt mászóknak javasolt, a sziklamászó tapasztalat előny!

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie