BERGKAMERADEN KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Walchsee-Ottenalm Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Chiemgauer-Alpok, Harauer Spitze 1117 m

Kiindulópont
Ottenalm, parkoló (960 m)
Teljes szintkülönbség:
140 m
Mászás:
120 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 45 p
Lefelé: 20-30 p
Összesen: 1,50 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1, majd a német 8-as és 93-as autópályákon Oberaudorfig, itt a pályáról letérve a 172-es úton Walchsee-ig, a városközpontból az Ottenalm felé. Az alsó parkolóban is hagyhatjuk a kocsit (kb. 1 óra a ház), vagy autóval is föl lehet menni az Ottenalmba (de csak fogyasztó vendégeknek!). A háztól táblák jelzik az ösvényt, amely pár perces sétával előbb az Ottenalm Direttissima (D-E), majd a Bergkameraden beszállásig vezet.

A túra leírása:

A kezdőfal meredek és nehéz. Valójában egy torony falán kell másznunk, ahol néhány kampó segíti a mászást a függőleges, C-s, C-D-s falon. Följebb jobbról kerüljük a tornyot egy kitett párkányon, majd lassan befordulunk a főfal felé. Ennek elérése nem egyszerű: ez kötélhídon jutunk át a falhoz, ahol be kell érnünk mindössze két dróttal (egy alul, egy felül).

Itt torkollik be jobbról a B-s beszállás útja. Balra indulunk a híd utáni párkányon. A steig egy erősen visszahajló, de kikampózott felszökésen indul tovább (D, kulcshely), de följebb sem lesz sokkal egyszerűbb: meredek, kitett falon mászunk tovább (C-D). Rövid könnyű átkötés után újra sziklafelszínen mászunk tovább kissé átlósan balra (B-C). Egy kitett sziklabordát megkerülve (B-C) a falból egy hasadékba mászunk be, ahol újabb, de rövidebb, kétköteles kötélhíd következik. Innen pár kattintással (B-C) elérjük a hegygerincet, ahol a mászás véget ér.

Lemenet:
A Harauer Spitze gerincén és az erdőben jelzett ösvény vezet vissza a házig.

Megjegyzés:
Az Ottenalm könnyebb klettersteigje, de azért ne becsüljük alá: jellemzően nagyon meredek, kitett, nehéz mászás visszahajló, de kampókkal kiépített D-s kulcshellyel. Érdemes előbb ezt végigmászni, és ha probléma nélkül ment, akkor jöhet a jóval nehezebb Ottenalm Direttissima. Ennek a steignek a beszállástól még tovább haladva létezik könnyű, B-s beszállása is, bár a D-s kulcshely már a kötélhíd utáni közös szakaszon vezet (a B-s steigen egy másik B-s útvonalon visszamászhatunk). Kezdőknek nem ajánlott, de a kezdőfalon eldől, kinek megy, aki itt feljut, föntebb már nem lesz problémája.

Mászható időszak:
március-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hias klettersteig
Pfeilspitzwand klettersteig

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter














Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: D

Nehéz sportklettersteig kitett falakkal és peremekkel, visszahajló D-s kulcshellyel, két kettő drótos kötélhíddal. Jellemzően C, C-D. Gyakorlott mászóknak való. A nehezebb szakaszokon vaskampók is segítik a mászást. Az első híd után jön a D-s szakasz, ez előtt, ha szükséges, az ide torkolló B-s steigen vissza lehet mászni.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie