HIRSCHKARSPITZE FAMILIENKLETTERSTEIG

Ausztria, Salzburg tartomány, Bad Hofgastein Nehézség: D-E (C)
hirsch fokep Hegység, csúcs, fal:
Goldberg-csoport, Hirschkarspitze 2119 m
Kiindulópont
Bad Hofgastein, Schlossalmbahn völgyállomás
Teljes szintkülönbség:
170 m
Mászás:
110 m
Időtartam:
A beszállásig (lift felső állomástól: 15 p
A mászás: 40 p
Lefelé (liftig): 20 p
Összesen: 1-1,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északi
hirsch atnez hirschkarspitze falrajz

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen-Schladming útvonalon, majd Bischofshofen után Zell m See felé, de előtte balra letérünk a Gasteinertalba. Bad Hofgasteinnél a főúton a Schlossalmbahn liftállomás parkolóját keressük, majd lifttel megyünk föl az Almba. Itt gyalog jobbra föl, a táblák a beszálláshoz vezetnek..

A túra leírása:
A beszállásnál a steig mindjárt kettéválik: a bal oldali az első torony oldalában B-C nehézségben éri el a torony után a gerincet, míg a jobb oldali ág kőkemény, enyhén visszahajló belépővel indít (D-E), a drótkötél mellett csak apró természetes lépésekkel kell boldogulnunk. Kicsit följebb D, C-D nehézségben és nagyon kitett falon érjük el a tornyot. Innen a steig egyszerűbb (B), de a gerinc igencsak keskeny. Becsatlakozik a könnyebb variáns, a következő kis torony és utána a két kis kötélhíd mindenkinek teljesítendő (B). Elérjünk a második nagy tornyot ahol a steig ismét kettéválik megint a baloldali toronykerülő a könnyebb variáns (C, kampók), a jobb oldali direktben tekeredik föl a toronyra (D). Mesterséges lépéseket itt se keressünk. A két útvonal ismét összefut. Következik a flying fox: kedvünk szerint átcsúszhatunk rajta a szemközti sziklagerincre, vagy felsétálunk a csúcsra az ösvényen. Ha a flying foxot választottuk, még nem túl nehéz (B-C) gerincmászás vár ránk a Hirschkarspitze (2119 m) csúcsáig.

Lemenet:
A csúcsról a jelzett ösvényen sétálunk vissza.

Megjegyzés:
Valódi „családi” klettersteig, hiszen a könnyebb útvonalon akár ügyesebb gyerekek is mászhatnak, míg a nehezebb variáns kifejezetten gyakorlott mászóknak való nehéz útvonal. Mindenképp érdemes összekapcsolni az Alm fölötti kisebb csúcsokon kiépített másik két klettersteiggel, a hosszabb, de csak C-s Mauskarspitze klettersteiggel és a rövid, de kemény Kleine Scharte Übungsklettersteiggel, utóbbinál a D-E kiszállás könnyebb úton kikerülhető – a három útvonal csaknem egész napos „családi” programot kínál!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Ottenalm Direttissima klettersteig
Kleine Scharte Übungsklettersteig

Szerző: Galli Károly
Fotók: Galli Andrea, GalliKároly, Gyulai Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D-E

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: D

Rövid, de az elején csaknem extrém nehéz beszállással (D-E) induló, jórészt nagyon nehéz (C-D, D) és rendkívül kitett útvonal. Viszont minden nehéz szakasz B-s, C-s útvonalon megkerülhető, amelyek egymás mellett vezetnek (családi klettersteig). Egy flying fox is van benne, ez kikerülhető. 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie