VIA ITALIANA

Olaszország, Tarvisio              Kép és szöveg: Galli Károly Nehézség: C-D
italfokep Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Mangart 2679 m északi fal
Kiindulópont
Bivak Nogara (1850 m),
Teljes színtkülönbség:
829 m
Mászás:
Kb. 200 m
Időtartam:
A Mangart-hágóból a beszállásig: 30 p
Mászás a hágóig: 1-1,5 h Innen a csúcsig: 1,5 h

Le a hágóba: 1 h
Összesen: 4.4,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi
italatnez italiana-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Tarvisióig (Rábafüzes – Graz – Klagenfurt – Villach). Innen a Bovec felé vezető hegyi úton, majd a Predel-hágón átjutva Szlovéniába egy híd után balra föl a Mangart-hágóba tartó fizetős autóúton.
A hágó felső parkolójában hagyva a kocsit gyalogoljunk föl a peremre és keressük meg a lefelé vezető egyetlen jelzett utat, amely a Bivak Nogarához vezet, e fölött van a beszállás kb. 1850 méteren.

A túra leírása:
A Bivak Nogara fölött várfalszerű mészkősziklafal tornyosul. Rövid gyaloglással a törmeléklejtőn már kezdődik is a mászás. Egy omladékos bevágásban kapaszkodunk fölfelé, a terep itt még nem túl megerőltető (B). Barlanghoz érünk, amelynek a plafonján való kimászás az első érdekesebb művelet (C). Tagolt sziklákon mászunk tovább egy mindinkább mélyülő bevágásban (B-C), majd egy szurdokszerű szűkületben törmelékes terepre érünk. Rövid füves átkötést követően végre megkezdődik a komolyabb mászás.
A komor sziklafalon előbb függőlegesen mászunk föl (C-D), majd kitett lépcsőkön balról kerüljük a fölénk boltozódó tetőáthajlást (C-D). Hosszan kapaszkodunk tovább egy ugyancsak meredek és kitett táblán, a mászást vaskampók segítik (C-D). Följebb a terep tagoltabbá válik, a meredekség csökken, a mélység azonban egyre bizsergetőbb (C). Följebb újabb meredek felszökéssel kell megbirkóznunk (B-C), majd ferdén emelkedő traverz (B) vezet az újabb felszökés alá.
Előbb létraszerűen elhelyezett kampók segítségével függőlegesen mászunk (C-D), majd elérjük az egész út legmerészebb traverzét – ezt a szakaszt lehet a hágóból látni. 300 méteres szakadék fölött lépkedünk (C). Még egy meredek felszökés következik (C), majd egy széles bevágás szikláin fellépdelve (B-C) elérjük a peremet.
A Via Italiana innen balra indulva törmelékes gyaloglóterepen éri el a csúcsot.

Lemenet:
Ugyanerre, vagy a Szlovén úton vissza a Mangart-hágóba.

Megjegyzés:
A túrának számtalan variációja létezik. A Mangart-hágóba érve érdemes a csúcsot nem a Via Italiana kissé unalmas kaptatóján, hanem a szemközti sziklafal hasadékában induló Szlovén úton megmászni, ez B nehézségű klettersteig, sokkal látványosabb. Ha nagy magashegyi túrára vágyunk, induljunk a Lago superiore di Fusine, azaz a Felső-Mangart-tó partjáról (929 m), így alulról érjük el a Bivak Nogarát, a csúcsig pedig összesen 1750 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk, és persze vissza is kell ereszkedni!
A Via Italiana a Júliai-Alpok egyik legnehezebb és leglátványosabb ferratája, gyakorlottabbaknak való!

A ferrátát pár éve felújították (2020).

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Eisenerzer-steig
Via della Vita

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C-D

bergsteigen.at szerint: -

klettersteig.de: C-D

A Bivak Nogarától a hágóig vezető szakasz több rövidebb nehéz szakaszt tartalmaz és csaknem végig másznunk kell. Felső szakaszán a traverz nagyon kitett.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie