EISENERZER KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Eisenerz Nehézség: C-D
eisenfokep Hegység, csúcs, fal:
Hochschwab-csoport, Pfaffenstein Westgipfel 1865 m Délnyugati gerinc
Kiindulópont
Eisenerz északi városrész, a hegy alatti parkoló, 753 m
Teljes színtkülönbség:
1050 m
Mászás:
320 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5-2 h
A mászás: 1,5-2 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délnyugati
eisenatnez eisenmap

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Eisenerz útvonalon 4-5 óra alatt érhető el.
Eisenerz-ben, a rendőrség épületénél kell fölkanyarodni a hegyoldalba, majd a turistajelzést követve jutunk el a városka házait elhagyva a parkolóig. Innen föl a jelzett Markussteigen (825. sz. turistaút), amelyből kiágazva 1530 méteren találjuk a beszállást.

A túra leírása:
A Markussteigen hosszan emelkedünk meredek erdei ösvényen, irtásokon, fenyvesekben. Egy sziklánál jobbra fordulva érjük el a beszállást. A drót meredeken indul föl a sziklafalon (C-D), majd a terep ellaposodik. Menekülőút indul balra, majd újabb függőleges felszökés, illetve kitett traverz következik (B-C). Egy C-D nehézségű újabb felszökést követően az út balra tart, a csúcsig vezető délnyugati gerincre. Itt több C, C-D erősségű szakasz is vár ránk, helyenként reibungos (tapadásos) lépésekkel. A nehezén túljutva hosszan mászunk föl a kitett, gyönyörű kilátással kedveskedő gerincen, meredeken (B), itt-ott a sziklákon kapaszkodva (C).
Fölérünk a főcsúcs alatti sziklavállra, ahonnan könnyű átkötés (A) vezet a Pfaffenstein déli falába, amely az utolsó, leglátványosabb szakasz. Elkeskenyedő párkány vezet a falba (A), majd meredek bevágásban mászunk fölfelé (C). Innen nagyon kitett átkötés (C) vascövekein, százméternyi mélység fölött jutunk a következő felszökés kezdőpontjába (C-D). A függőleges mászást, vaskampók segítik. Az újabb, ferde traverz (B-C) már a kiszállókéményhez visz. A különleges sziklakatlanba a falból mászunk be, majd meredek felszökésen (C-D) mintha egy aknából jutnánk ki – egyenesen a hegy tetejére. A csúcskereszt pár lépésnyi sétára van innen.

Lemenet:
Legegyszerűbben a Markussteigen keresztül ereszkedhetünk vissza a kiindulópontig.

Megjegyzés:
A 2005 óta három hosszú, nehéz, látványos klettersteiget építettek Eisenerz környékén (lásd. Kaiserschild klettersteig, Kaiser-Franc-Joseph klettersteig), és a jelen írásban tárgyalt út. Az Eisenerzer Steig a három közül a legkönnyebb, ezért érdemes ezzel kezdeni, és ha semmi problémát nem jelent, csak akkor továbblépni a másik kettőre, amelyek jóval komolyabb kihívást jelentenek. Ellenben nagyon látványos, szép vonalvezetésű út.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hias klettersteig
Traunsee klettersteig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C-D
bergsteigen.at szerint: C-D
klettersteig.de szerint: D
Közepesen hosszú útvonal, ahol szinte végig másznunk kell. Gyakorlottabb kletterezőknek igazi örömmászás: látványos, helyenként erősen kitett, közepesen nehéz mászás, igazán nehéz szakaszok azonban nem találhatók rajta.

1 megjegyzés »

  1. [...] Hasonló klettersteig: Drachenwand klettersteig Eisenerzer klettersteig [...]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie