KAISERSCHILD KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Eisenerz Nehézség: D-E
kschildfokep Hegység, csúcs, fal:
Ennstaler-Alpok, Kaiseschild 2084 m
Kiindulópont
Gasthaus Gemeindealp, 1019 m
Teljes színtkülönbség:
1100 m
Mászás:
270 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5 h
A mászás: 1,5-2 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délnyugati
kschildatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Eisenerz útvonalon 4-5 óra alatt érhető el. Eisenerzben a Gasthaus Gemeindealp felé (Ramsau táblánál a belvároson keresztül), a völgyben a háznál parkolót találunk.
Innen a táblák mutatják az irányt, tovább a földúton, majd az erdőt elérve meredeken föl, a Bärenloch felé, a csúcstömb alatt az ösvény a beszállásig vezet (1690 m).

A túra leírása: 
A steig egy rövid, de erős felszökéssel indul (D), ami kis ízelítőt ad a mászás egészéről. Innen egy könnyebb traverz vezet tovább (B), majd egy felszökést követően (C) visszakanyarodva kapaszkodunk ferdén fölfelé (Ramsaui-rámpa, B). Az ösvény egyre meredekebb, majd teljesen függőleges lesz egy bevágásban (C-D). Kitett és meredek mászással (C-D) érjük el a fölénk boruló komor sziklatömeg alatti párkányt.
Itt érdemes szuszanni egyet, mert a nehézségek csak most kezdődnek. Az elején inkább lelki jellegűek: egy cöveksoron kell végigtraverzálnunk a sima sziklafalon (C-D), talpunk alatt a beszállásig vezetű mélységgel. A feketés színezetű falból egy rövid, izmos és extrakitett felszökés (D) vezet ki.
Pár lépés után újabb meredek szikla következik (C-D), amelyet egy karizmokat megdolgoztató, „kilógós” szakasz követ (D-E). Rövid átkötést követőn egy enyhén visszahajló falon mászunk egyenesen fölfelé (D-E). A kettős kulcshelyet követően a mászás nehezén túljutottunk, de bőven várnak még izgalmas szakaszok. Mindjárt a következő: a sima felszínű, cöveksorral kiépített falon egy felszökés (C-D), majd egy izmos kis fallépcső (D), végül egy ferdén emelkedő falszakasz (D) jelentik az újabb nehézségeket. Pihenő még innen sincs, egy C-D-s szakaszt és egy húzós kis átlépést követően újabb meredek felszökés következik (C). Ez a mászás azonban már az út felső részét jelzi, hamarosan elérjük a kb. 40 méter hosszú, nagy mélység fölé kifeszített „Nepáli-hidat”, amelyen kedvünk szerint átimbolyoghatunk, vagy B-s úton megkerülhetjük.
A továbbiakban egy B-C-s falszakasz, némi felszökés (C) vár még ránk, míg kibukkanunk a fennsík peremén. Innen a csúcs 10-15 perc sétára található.

Lemenet:
Jelzett ösvény vezet vissza a beszállásig, majd tovább le a feljöveti úton.

Megjegyzés:
A környék közelmúltban épített modern sportklettersteigjei közül a legnehezebb (Kaiser Franz Joseph steig, Eisenerzer steig). Jó fizikum, gyakorlat és teljes szédülésmentesség szükséges, a bizonytalanabbak biztosítására vigyünk kötelet! Csak kifogástalan időben ajánlott. Gyakorlott kletterezőknek bizonyosan remek élmény lesz!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, esetleg kötél

Hasonló klettersteig:
HTL-steig
IRG klettersteig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D-E
bergsteigen.at: D-E
klettersteig.de: D-E
Nehéz és szinte végig rendkívül kitett, nagyon szép vezetésű élménykletter gyakorlott és jó fizikumú mászóknak, két D-E és több D szakasszal. Helyenként erősen karból kell mászni, száz méternyi űrrel a lábunk alatt. Viszont tökéletesen kiépített, végig vaspöckök segítik a mászást a jellemzően simára oldott falon. A végén egy látványos kötélhíd is van, ami kikerülhető.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie