IRG KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Schladming Nehézség: D
irgfokep Hegység, csúcs, fal:

Dachstein-csoport, Groser Koppenkarstein 2865 m Keleti fal

Kiindulópont

Hunerkogel bergstation (2700 m), innen a Koppenkarstein gerinc alatt vezető alagúton át a beszállásig

Teljes színtkülönbség:

450 m

Mászás:

450 m

Időtartam:

A beszállásig: 1 h

A mászás: 2-3 h

Lefelé: 1-2 h

Összesen: 4-6 h

Kiépítés

Rossz Tűrhető Jó Kiváló

Fekvés: délkeleti

irgatnez1 irgkicsimap

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:

Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen-Schladming útvonalon, majd föl Ramsau, Dachstein Gletscherbahn Talstation (az úthasználati díj 9 euró, a felvonó föl és le (berg und tal) 27 euró. Visszafelé a felvonó mágneskártyáját bemutatva mentesülünk a 9 eurós útdíjtól!), innen a lifttel föl a Hunerkogel felső állomására (2700 m), vagy gyalog a Südwand Hütte érintésével a Hunerscharte Klettersteigen a felsőállomásig, ez oda vissza 5-6 óra pluszt jelent. A liftállomástól a gleccseren keletre a Groser Kopperkarstein gerince alá. A sziklákon piros felfestések jelzik a Westgrat klettersteig kiindulópontját. Továbbhaladva a sílift felső indulópontja melletti létrán kb. 30-50 métert felmászunk, majd át az alagúton. A túloldalon keletnek tartunk az ösvényen, majd az első jelzett elágazásnál balra le, rövid lemászást követően törmelék- és hólejtőket harántolva végig a fal alatt a beszállásig.

A túra leírása:

Az út nehézségéhez mérten viszonylag könnyű mászással (C-D) indul a steig. A beszállástól fölpillantva azonban hosszan követhetjük tekintetünkkel a drótkötelet a fölénk tornyosuló szürkés-vöröses, félelmetes sziklafalon, és ez a látvány többeket visszafordulásra késztet. Pedig ha felkészült kletterezők vagyunk, nincs mitől tartani, nagyon látványos út vár ránk – de csak akkor!

Pár méter kapaszkodás után meredek felszökés következik (C), majd balra traverzálunk egy kitett párkányon (C-D). Parányi pihenőt követően újabb meredek és nagyon kitett, függőleges szakasz következik (D), mígnem fölérünk egy áthajlás alatti újabb, még szellősebb traverzhez (C-D). Egy rövid átkötés enyhén dőlő ima táblához vezet, amelyen az átlósan elhelyezett vascövekeken kelünk át, talpunk alatt ugyancsak komoly mélységgel (C-D). Innen pár méteres kapaszkodással (C) jutunk a fal tetejére.

A drót jobbra fordul és a meredeken emelkedő sziklaborda élén kapaszkodunk fölfelé (C), míg jobbra-balra szédítő szakadék tátong. E szakaszon túljutva a csúcsgerincig vezető lépcsőzetes oldalgerincen mászunk tovább.

Pár lépés könnyebb mászást követően újra meredeken kapaszkodunk tovább (C), majd ismét rövid átkötés következik. Visszatekintve láthatjuk a ferde sziklabordán serénykedőket. Előre tekintve komoly sziklatorony emelkedik fölénk, amelynek bal oldalán kígyózik föl az út. A meredek mászás (C-D) felső szakaszán egy nehezebb rész (D) vár ránk, majd ismét a keskeny gerincen találjuk magunkat. Lépcsőzetes sziklákon haladunk fölfelé (B), mígnem egy ijesztően mély kereszthasadék állja utunkat. Szerencsére könnyen átléphető, majd rövid mászás következik (C-D), amelyet leküzdve gyakorlatilag túl vagyunk a steigen. Innen könnyű terepen jutunk föl a főgerincre, majd azon (A-B) a csúcsra (2865 m), amelyet a radarállomás lehangolóan ronda épülete és tornya jelez.

Lemenet:

A Koppenkarstein Westgrat klettersteigen vissza a gleccserre, majd föl a Hunerkogel felsőállomáshoz.

Megjegyzés:

Az indulófal nagyon látványos és rendkívül kitett, illetve viszonylag nehéz, kezdőknek ez az út nem ajánlott. Vannak, akik fordítva teszik meg a kört, azaz a Koppenkarstein tetejéről ereszkednek le. Így a falon a kitettség élménye még direktebb és a mászás is nehezebb, a százötven méteres sziklafalba beleereszkedni idegborzoló érzés.

Mászható időszak:

június-október

Menedékház:

nincs

Felszerelés:

Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:

Hias klettersteig

Kaiserschild klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D
bergsteigen.at szerint: D
klettersteig.de szerint: D-E

A mászás alsó harmada nehéz, néhány rövidebb, nagyon nehéz szakasszal. Az első 100-150 méter egy végig rendkívül kitett falon halad, majd egy két oldalon is kitett gerincen folytatódik. Extrém nehézségre nem kell számítani, de a tapasztalat és a szédülésmentesség alapfeltétel. Följebb könnyebbé válik a terep, bár vár még néhány meredek felszökés.



Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie