KOPPENKARSTEIN WESTGRAT

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Schladming Nehézség: B-C
koppenfokep Hegység, csúcs, fal:
Dachstein-csoport, Groser Koppenkarstein 2865 m
Kiindulópont
Hunerkogel bergstation (2700 m)
Teljes színtkülönbség:
225 m
Mászás:
225 m
Időtartam:
A beszállásig: 15 p
A mászás: 1-2 h
Lefelé: 1-2 h
Összesen: 2-4 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: nyugati
koppenatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen-Schladming útvonalon, majd föl Ramsau, Dachstein Gletscherbahn Talstation (az úthasználati díj 9 euró, a felvonó föl és le (berg und tal) 27 euró. Visszafelé a felvonó mágneskártyáját bemutatva mentesülünk a 9 eurós útdíjtól!), innen a lifttel föl a Hunerkogel felső állomására (2700 m), vagy gyalog a Südwand Hütte érintésével a Hunerscharte Klettersteigen a felsőállomásig, ez oda vissza 5-6 óra pluszt jelent. A liftállomástól a gleccseren keletre a Groser Kopperkarstein gerince alá. A sziklákon piros felfestések jelzik a Westgrat klettersteig kiindulópontját, 2640 méteren, vagy indulhatunk kicsit följebb, a sílift fölött induló meredek létrasoron is..

A túra leírása:
A gleccsertől kb. 30 métert mászunk föl létrákon egy csaknem függőleges falon, majd kitett ösvényen kanyarodunk a kötélhíd felénk eső végének pilléreként szolgáló sziklabástyára (vagy alatta mászunk tovább). A három drótból álló híd kissé ingatag, de teljesen biztonságos. A gerincen találunk elkeskenyedő, kitett szakaszokat, pár rövid, kissé nehéz mászás és egy hosszú létra is vár ránk, míg elérjük a csúcsra épített rádióállomást.

Lemenet:
Ugyanazon az úton vissza a gleccserre, majd föl a Hunerkogel felsőállomáshoz.

Megjegyzés:
Amióta a gerinc másik oldalán megépült az Irg klettersteig, inkább annak lejöveteli útjaként szerepel. A csúcstól lefelé a másik oldalon – az Irg klettersteig felé – nem ajánlott a lemenetel, illetve csak tapasztalt mászóknak! Helyenként meglehetősen kitett. A kötélhíd kikerülhető.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű


Hasonló klettersteig:
Hochstuhl Nordgrat
Grete-Klinger-Steig










Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B-C

bergsteigen.at: B

klettersteig.de: B

 
Kissé nehéz mászás, amelyet több elem is izgalmasabbá tesz, ilyenek a gerinc helyenkénti kitettsége, a kötélhíd és a meredek lemászás a gleccserre.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie