TRAUNSEE KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Gmunden Nehézség: D
traunfokep Hegység, csúcs, fal:
Oberösterreichische Voralpen, Traunstein 1691
Kiindulópont
Traunsee ÉK-i part, Hernlersteig 404 m
Teljes színtkülönbség:
Kb. 1250 m
Mászás:
150 m
Időtartam:
A beszállásig: 2 h
A mászás: 1 h
Lefelé: 2-3 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: nyugati
traunatnez traunsee-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Gmunden (4 óra), majd a tóparton balra a part mentén a tó keleti oldalán magasodó hegy lábáig. Innen előbb föl a Hans Hernlersteigen, amelyből a főszikla tövében, 1500 méteren, jobbra ágazik ki a Traunsee klettersteig.

A túra leírása:
A beszállásig a Hernlersteig létráin és sáros-köves ösvényén kapaszkodunk föl, folytonosan meredeken emelkedve. Maga a mászás sziklás-füves oldalban kezdődik egy rövid traverzálással (C). Innen meredeken fölfelé kanyarodik a drótkötél egy csaknem függőleges hasadékba (D). Az apró sziklaperemeken fölkapaszkodva egy kitett sziklaélre jutunk ki. Innen a terep pár lépésig szelídebbé válik. Egyre meredekebben mászva (B) beérünk a hófehér, hatalmas sziklafal tövébe. Jobbra indul egy traverz, amelynek végén pusztán vascövekeken lépdelve az alattunk tátongó hasadék fölé érünk (C-D). Innen a steig nekifordul a sziklafalnak és hosszú, kitett, függőlegeshez közeli mászás kezdődik a nagy mészkőtáblán, ahol a vaspöckök mellett sokszor kell természetes fogásokat keresgélnünk, szerencsére az oldott sziklán ilyet mindenhol találunk (D). Végül egy kis földes talajú térségre jutunk ki a fal tetején. Pár lépés a bokrok között és újabb függőleges fal tornyosul elénk. A mászás az elején nehezebb (D), majd a drót egy S alakot leírva szellős párkányban végződik (C), amelyből kilépve már csak pár méter könnyebb kapaszkodást követően szinte „beesünk” a Gmundner Hütte teraszára. A csúcs innen még kb. 20 perc sétára van.

Lemenet:
Visszatérhetünk a Hans Hernlersteigen (B), vagy a Naturfriendsteigen (B), ez utóbbi a hosszú létrák miatt izgalmasabb, ám kissé délebbre ér le a tó partján.

Megjegyzés:
A klettersteig nagyon látványos, mivel egy függőleges falon mászunk ezer méterrel a Traunsee víztükre fölött, ami páratlan látvány. Délutánra a lenyugvó nap ver hidat odalent a tó tükrén. A Gmundner Hütte teraszáról páratlan kilátás nyílik a Salzkammergut tóvidékre, a Dachstein gleccserére és a Totes Gebirge csúcsaira, észak felé pedig a hatalmas Német-síkságra.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
Gmundner Hütte (1666 m), Traunsteinhaus (1500 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hias klettersteig
Senza confini (Weg ohne grenzen klettersteig)

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: C-D

A mászás több helyütt nehéz, nagyon kitett és izgalmas. Vascövekek, természetes lépések és fogások végig segítik a kapaszkodást. A rövid, D áthajlás a nagy fal előtt többeket visszafordulásra kényszerít, pedig csak rá kell jönni a módjára. A jobb oldali hasadék nagy mélységei fölött ugyancsak szellős a kapaszkodás.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie