HANS HERNLER STEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Gmunden Nehézség: A-B
hernfokep Hegység, csúcs, fal:
Oberösterreichische Voralpen, Traunstein 1691
Kiindulópont
Traunsee ÉK-i part, Hernlersteig 404 m
Teljes színtkülönbség:
1250 m
Időtartam:
A csúcsig: 3 h
Lefelé: 2-3 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: nyugati
hernatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Gmunden (4 óra), majd a tóparton balra a part mentén a tó keleti oldalán magasodó hegy lábáig. Innen előbb föl a Hans Hernlersteigen, amelyből a főszikla tövében, 1500 méteren, jobbra ágazik ki a Traunsee klettersteig.

A túra leírása:
Előbb meredek erdőben, majd helyenként létrákon kapaszkodunk fölfelé. Följebb újfent fenyőerdőben kanyarog az ösvény, több szép, a Traunsee-re nyíló magaslati kilátóhely érintésével. Kiérvén az erdőből egy jókora bevágás oldalán kapaszkodunk hosszan fölfelé, technikailag könnyű, de folyamatosan megerőltetően meredek terepen, a sziklákon drótkötélbiztosítással. A sziklák alatt elérjük a Traunstein klettersteig kiágazását. Tovább haladva sziklásabbá válik a terep, egy mély bevágásba érünk, majd átjutunk a hegy északi, törpefenővel borított oldalára. Itt a meredek ösvényen, pár létra segítségével érünk föl a Gmundner Hüttéhez. Innen még kb. 20 perc a kis fennsíkon a csúcskereszt. 

Lemenet:
Visszatérhetünk a Hans Hernlersteigen (B), vagy a Naturfriendsteigen (B), ez utóbbi a hosszú létrák miatt izgalmasabb, ám kissé délebbre ér le a tó partján.

Megjegyzés:
Látványos, kondícióigényes túra. Gyakorlottabbaknak ajánlott összekapcsolni az út felső harmadában kiágazó Traunstein klettersteiggel (D). A Gmundner Hütte teraszáról páratlan kilátás nyílik a Salzkammergut tóvidékre, a Dachstein gleccserére és a Totes Gebirge csúcsaira, észak felé pedig a hatalmas Német-síkságra.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
Gmundner Hütte (1666 m), Traunsteinhaus (1500 m)

Felszerelés:
Túrafelszerelés

Hasonló klettersteig:
Markussteig
Tominškova út

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: A-B
bergsteigen.at: B
klettersteig.de: A-B
Kondícióigényes magashegyi túra, amelyen könnyű drótköteles szakaszokkal, létrákkal találkozhatunk.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie