TOMINŠKOVA (TOMINŠEK) ÚTVONAL

Szlovénia, Mojstrana Nehézség: B
tominfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Triglav 2864 m
Kiindulópont
Aljažev-dom (1015 m)
Teljes színtkülönbség:
1849 m
Mászás:
A fennsíkig kb. 500 m
Csúcsi szakasz:
350 m

Időtartam:
Föl a Kredaricáig: 4-5 óra Innen a csúcsig: 1-2 óra
Lefelé: 4-5 óra
Összesen: 9-12 óra
h
Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: fennsíkig nyugati

tominatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az M7 autópályán Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana, majd Kranj, végül Mojstranánál kell befordulni a Vrata-völgybe, itt az Aljažev dom parkolója.
A háztól indul a jelzett turistaút.

A túra leírása:
Az Aljažev dómtól indulunk a Luknja-hágó irányába, majd az óriás karabínernél balra fordulunk az erdőbe a jelzett ösvényen. Előbb egy vízmosásban, majd annak jobb oldalán meredeken emelkedünk, majd cikk-cakkban a völgyoldalban néhol rendkívül erősen emelkedő gyalogösvényen, a föntebbi szakaszokon törmeléklejtőkön, sziklás bevágásokban. A törpefenyő zónába emelkedve érjük el a lefutó sziklagerincek tövét és a biztosított szakasz elejét.
Innen hosszan kapaszkodunk tovább a drótkötél mentén, könnyű mászással (B). A fölénk tornyosuló Begunjski vrh (2461 m) csúcsáról hatalmas sziklataréjok futnak le, az ösvény ezeket harántolja. Ennek megfelelően utunk hol bevágásokba fordul, hol a kivezető oldal kitett sziklaperemein kígyózik fölfelé. Nagyon szép a kilátás a Vrata-völgyre és a Triglav főcsúcsára. Végül hosszas biztosított kapaszkodással elérjük a felső ösvényt amely egy sziklafal tövében enyhén lejtve eléri a Prag útvonalat. Innen tovább a csúcsra az ott leírtaknak megfelelően.

Lemenet:
Ugyanerre, vagy a Prag útvonalon. .

Megjegyzés:
Csakúgy, mint a Prag út, ez is nagyon kondícióigényes túra, amit érdemes két naposra tervezni és a Triglavski dómban vagy a Dom Valentina Stanicában éjszakázni. A csúcsra csak stabil időjárási körülmények között induljunk (villámcsapásveszély, széllökések a gerincen). A Triglavi-fennsíkon óvatosan közlekedjünk, a hófoltok függőleges aknabarlangok száját takarhatják! A túrán gondoskodjunk 1-2 liter vízről, mert vízfolyás nincs a karsztos vidéken.

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
Triglavski dom na Kredarici (2515 m), Dom Valentina Stanica (2332 m)

Felszerelés:
Sisak, túrabot, gyakorlatlanoknak klettersteig-szett











Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: A-B

 

A Triglav klasszikus északi útvonala. Nehéz, kondícióigényes magashegyi túra. Az ösvény kb. közepétől a fennsíkperemig hosszan kissé nehéz (B) biztosított szakaszok találhatók, helyenként kitett peremeken.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie