PRAG ÚTVONAL

Szlovénia, Mojstrana Nehézség: B
pragfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Triglav 2864 m
Kiindulópont
Aljažev-dom (1015 m)
Teljes színtkülönbség:
1849 m
Mászás:
Több darabban 100 m
Csúcsi szakasz:
350 m

Időtartam:
Föl a Kredaricáig: 4-5 óra Innen a csúcsig: 1-2 óra
Lefelé: 4-5 óra
Összesen: 9-12 óra
h
Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: fennsíkig nyugati

pragatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az M7 autópályán Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana, majd Kranj, végül Mojstranánál kell befordulni a Vrata-völgybe, itt az Aljažev dom parkolója.
A háztól indul a jelzett turistaút.

A túra leírása:
A Triglavra észak felől vezető útvonalak legnépszerűbbike a Prag. A Triglavski dómig vezető szakasza valójában egy megerőltető magashegyi túra, előbb a nyugati fal letörésén, majd a házig a fennsík víznyelői és hómezői között. A háztól kissé nehéz biztosított mászással (B) érjük el a csúcsot.
Az Aljažev dómtól a patakmeder mentén haladunk fölfelé a jelzett ösvényen, míg bal kézre meg nem látjuk a Prag fölfestést a falon. Átkelünk a patakon és megkezdődik a kapaszkodás egy sziklás bevágásban. Följebb hosszan vándorolunk egy jókora peremen, majd az út meredeken emelkedni kezd. E szakaszon döntően omladékos ösvényen gyalogolunk fölfelé. Az út közepén, törmeléklejtőt követően található egy rövid biztosított szakasz egy meredek, 10-15 méteres sziklafalon (B). A fennsíkperemre érve elágazáshoz érünk, jobbra fordulunk a Triglavski dom na Kredarici menedékház felé (balra a Dom Valentina Stanica).
A Triglavski dómmal (2515 m) szemközti falon indul a csúcsig vezető B nehézségű klettersteig. Előbb a Mali Triglav 2725 méteres csúcsára érünk föl, majd a keskeny gerincen átkelve fölkapaszkodunk a csúcsra, amelyet a villámcsapástól (állítólag) megvédő pléhbódé jelez.

Lemenet:
Ugyanerre, vagy – gyakorlottabbaknak (!) – a Plemenice-Luknja útvonalon (C-D klettersteig).

Megjegyzés:
Nagyon kondícióigényes túra, érdemes két naposra tervezni és a Triglavski dómban vagy a Dom Valentina Stanicában éjszakázni. A csúcsra csak stabil időjárási körülmények között induljunk (villámcsapásveszély, széllökések a gerincen). A Triglavi-fennsíkon óvatosan közlekedjünk, a hófoltok függőleges aknabarlangok száját takarhatják! A túrán gondoskodjunk 1-2 liter vízről, mert vízfolyás nincs a karsztos vidéken.

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
Triglavski dom na Kredarici (2515 m), Dom Valentina Stanica (2332 m)

Felszerelés:
Sisak, túrabot, gyakorlatlanoknak klettersteig-szett

Hasonló klettersteig:
Razor klettersteig
Pihavec klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: A-B

 

Kondícióigényes magashegyi túra, rövidebb, kissé nehéz biztosított szakaszokkal, hófoltokkal. A csúcsi szakasz végig biztosított (B), a gerinc kissé kitett.


1 megjegyzés »

  1. [...] http://www.hegyvilag.hu/?p=2304 [...]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie