RAZOR NORMÁL ÚT

Szlovénia, Kranjska Gora Nehézség: B
razfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Razor 2601 m
Kiindulópont
Vršič-hágó (1611 m)
Teljes színtkülönbség:
990 (kb.1300) m
Mászás:
-
Időtartam:
A csúcsig: 4-6 h

Le a hágóba: 3 h
Összesen: 7-9 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: nyugati

razatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Klagenfurtig, majd a Karavankák-alagúton, vagy az M7 – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana útvonalon Kranjska Goráig, majd innen föl a Vršič-hágóba. Innen a Mlinarica-völgyön föl a Škrbina-hágóba (1995 m), ahol jobbra indulunk a Razor felé, egy jókora emelkedő perem alján találjuk a beszállást.

A túra leírása:
A Mlinarica-völgy oldalában vezető út a magashegységek minden szépségével megáldott környezetben vezet, cserébe viszont az elején a Gladki rob hágójától jó 2-300 méteres szintvesztést kell elszenvednünk – visszafelé keserves lesz ez az extra emelkedő az út végén. A völgyből törmelékes lejtőn érünk a Razor robosztus csúcstömbje alá, ahol egy hatalmas, széles peremen kezdjük meg az erős fölfelé kapaszkodást. Ne örüljünk azonban a megszerzett magasságnak, e perem is tartogat némi szintvesztést. Végül cikk-cakkban visszakanyarodik, itt találunk néhány méternyi drótot, egy meredekebb, pár méteres felszökéssel (B). Utána a hosszú, monoton emelkedés folytatódik a peremen, csak most visszafelé. Már a beszállás fölött járunk, mikor jobbra vesszük az irányt és sziklás-omladékos terepen a csúcs alatti széles gallérra érünk, itt balra a falak alatt haladva érjük el a Sedlo planja hágót (2349 m). Balra fordulva indulunk tovább a csúcs fel (egyenesen a Pogačnikov dom felé ereszkedhetünk le, míg jobbra a Planja (2453 m) csúcsára juthatunk föl.
A csúcsi szakasz végig sziklás kapaszkodás a cikk-cakkozó ösvényen. A legvégén könnyű mászással jutunk a csúcsra.

Lemenet:
Ugyanerre.

Megjegyzés:
Jó kondícióval rendelkező túrázóknak ajánlott. A csúcs alatt vigyázzunk a függőleges víznyelőbarlangokra! Víz ellenben csak a Mlinarica-völgyben van, 1 liter szükséges lesz. A Sedlo planja hágójától leereszkedhetünk a Pogačnikov dómhoz, ám ez szintben jelentős kitérő, akkor már érdemes itt is éjszakázni.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Túrabot

Hasonló klettersteig:
Prag útvonal
Markussteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: -

 

Fárasztó, de nagyon szép magashegyi túra, amelyen néhány méteres könnyű biztosított szakasz található.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie