SENZA CONFINI (WEG OHNE GRENZEN)

Olaszország, Paluzza (Ausztria, Kötschach-Mauten) Nehézség: D
senzafokep Hegység, csúcs, fal:
Karni-Alpok, Cellon (Frischenkofel)   2241 m
Kiindulópont
Passo di Corse/ Plöckenpass 1357 m)
Teljes szintkülönbség:
884 m
Mászás:
Kb. 300 m
Időtartam:
A beszállásig: 1-2 h
A mászás: 2 h
A csúcsig: 30 p
Lefelé: 1,5 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: déli
senzaatnez wegohnegrenzen-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Villach-ig (Rábafüzes – Graz – Klagenfurt – Villach). Innen a B111-es úton tovább nyugat felé Hermagor, majd Kötschach-Mauthen felé, innen délnek fordulunk a Plöckenpass felé.
A hágóra észak felől felérve jobb kézre (szemben a szélerőművel), a kőhullástól védő tető mellett indul az út. Fel a Cellonstolen klettersteigen (B), majd tovább a jelzett úton, a fennsíkon a klettersteig táblát követve érjük el a sziklafal tövében a beszállást, 1807 méteren. 2010 óta lehetőség van a hágóból az Oberst Gressel Gedenkweg klettersteigen (C-D) is megközelíteni.

A túra leírása:
A beszállás megközelítése is kalandos a hajdani katonai alagútban vezetett Cellonstolen klettersteigen keresztül. Félelmetesen magasodik fölénk a Cellon hatalmas déli mészkősziklafala, amelyen messziről kivehető az a hatalmas, jobb kéz felé dőlő rámpa, ahol a steig vezet. Pár méternyi könnyű kapaszkodással jutunk föl a rámpa kiindulópontjára (B-C), majd hosszan kapaszkodunk föl a meredeken emelkedő peremen (C). A magasabb részeken rövidebb szakaszokon cipőorrnyi, illetve reibungos lépésekkel kell beérnünk és karból is keményen kapaszkodva juthatunk tovább (C-D). Végül a rámpa egy kitett fordulóban ér véget. Ez egyben a fal vége, innen a csúcsgerincen vezet tovább az utunk. Pár lépés könnyebb terep után (B-C) meredek, technikás felszökés következik (D). Ezen túljutva a gerinc könnyű (A-B), helyenként két oldalra is kitett sziklaélén kapaszkodunk tovább (B-C). Újabb rövid, de nehéz mászás következik a gerinclépcsőn (D), majd egy megdőlt táblán oldalazunk át (B-C). Némi ereszkedést követően szűk hágóba érünk, ám ez még nem az út vége. Meredek sziklafal keskeny peremén kell felkapaszkodnunk (C-D), majd a terep ismét szelídebbé válik. Ez már csakugyan a steig vége. Első világháborús katonai erődítmény romjai között haladunk tovább, majd elérjük a csúcs alatti hágót. Innen tetszés szerint lefelé indulhatunk, vagy kb. 20-30 perc további gyaloglással elérhetjük a Cellon csúcsát.

Lemenet:
Két irányban is visszatérhetünk a Plöckenpass parkolójába, mindhárom út a csúcs alatti hágóból indul: kelet felé a csúcstömb melletti sziklás bevágásban biztosított úton ereszkedhetünk le (Steinbergerweg, B, II-), nyugatnak pedig hosszabban kanyargó gyalogösvényen, amely a Cellon déli, olasz oldali lejtőin, a sziklafalat megkerülve ér vissza.

Megjegyzés:
Látványos, nagyon jól kiépített és biztosított út, amely ügyesebb kezdőknek (felügyelet mellett!) is ajánlható, ha nincs tériszonyuk és belekóstolnának a nehezebb, izgalmasabb klettersteigek világába. A felmeneti útra javasolt a Cellonstolen  katonai alagút-klettersteigje (B).
Érdemes összekapcsolni az új (2010) Oberst Gressel Gedenkweg klettersteiggel, így a Cellon megmászása komoly klettersteig túrává válik, 590 méter mászással.

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, fejlámpa

Hasonló klettersteig:
Irg klettersteig
Traunsee klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D
bergsteigen.at: -
klettersteig.de: D-E

Jellemzően C, C-D nehézségű klettersteig, néhány rövidebb, felszökő szakaszon gyenge D. Gyakorlottaknak való, de extrém mászástól nem kell tartani. Helyenként viszonylag kitett. A nehezebb szakaszokon erősebb karizom szükséges.


1 megjegyzés »

  1. [...] nagy körrel, gyalogosan visszatérhetünk a hágóba, illetve tovább indulhatunk a csúcs felé a Weg ohne Grenzen (D) vagy a Steinbergerweg (B-C) klettersteigek egyikén. Jobbra a Cellonstollen (B) volt katonai [...]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie