SZLOVÉN ÚT, MANGART

Szlovénia, Bovec         Kép és szöveg: Galli Károly Nehézség: B
slovfokep Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Mangart 2679 m
Kiindulópont
Mangart-hágó (2050 m)
Teljes színtkülönbség:
629 m
Mászás:
Kb. 400 m
Időtartam:
Mászás a csúcsig:  1,5 h

Le a hágóba: 1 h
Összesen: 2,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északnyugati
slovatnez szlovenpot-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Tarvisióig (Rábafüzes – Graz – Klagenfurt – Villach). Innen a Bovec felé vezető hegyi úton, majd a Predel-hágón átjutva Szlovéniába egy híd után balra föl a Mangart-hágóba tartó fizetős autóúton.
A hágó felső parkolójában hagyva a kocsit gyalogoljunk föl a peremre, majd a Mangart csúcskupolája tövében induló ferde hasadékhoz, ahol megtaláljuk a drótkötél elejét, ami a beszállást jelzi (2050 m).

A túra leírása:
A hágóból a kupola alakú csúcs északnyugati oldalán induló hatalmas ferde haadéknál indul a biztosított út. Cikkcakkban mászunk fölfelé drótkötélbiztosítás mellett (B), majd lassan befordulunk a hasadék belsejébe, amely a főtömb és egy különváló gerinc közötti szurdokká formálódik. Ennek bal oldalába bevágódó, csúszós, vizes párkányon haladunk tovább (A-B). Jobbra fordulva kikeveredünk a sziklakatlanból és a hosszanti bevágásban mászunk hosszan fölfelé. Biztosított szakaszok (B), könnyű sziklamászás és meredek, törmelékes részek váltogatják egymást. Egy jellegzetesen vörös sáros szakasz után a bevágásból az oldalgerinc tetejére jutunk (A-B). Innen egy kissé kitett csorba vezet át a főcsúcs masszív tömegére. Némi gyaloglás után egy sziklakapun mászunk át, majd pár méter szintvesztést követően újra ferratán kapaszkodunk fölfelé egy omladékos kőtáblán (B). Ebből kikeveredve még hosszas szerpentinezés következik, míg végre megpihenhetünk a csúcskereszt tövében.

Lemenet:
Ugyanerre, vagy a Via Italiana felső, túra jellegű szakaszán vissza a Mangart-hágóba.

Megjegyzés:
Szép fél napos program a könnyű klettersteigek kedvelőinek, igazi magashegyi környezetben. A Via Italiana (C-D) alsó szakaszával összekombinálva viszont kiadós és izgalmas túrává, a Mangart komolyabb megmászásává fejleszthető, bár ez a ferrata csak felkészült kletterezőknek ajánlott!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hanzova pot, Mala Mojstrovka
Tominškova pot

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: A-B

Közepesen megerőltető, technikailag kissé nehéz biztosított mászás magashegyi környezetben, helyenként némi kitettséggel.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie