HANZOVA ÚT (MALA MOJSTROVKA)

Szlovénia, Kranjska Gora Nehézség: C
mmfokep1 Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Mala Mojstrovka, 2332 m
Kiindulópont
Vršič-hágó (1611 m)
Teljes színtkülönbség:
721 m
Mászás:
Kb. 3-400 m
Időtartam:
A beszállásig: 45 p
A csúcsig: 1-2 h
Le a hágóba: 1-2 h
Összesen: 3-5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi
mmatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Klagenfurtig, majd a Karavankák-alagúton, vagy az M7 – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana útvonalon Kranjska Goráig, majd innen föl a Vršič-hágóba.
A hágóból az északnyugatnak induló ösvényen föl a Vratca felé, majd a fal felé vezető ösvényen harántoljuk a törmeléklejtőt és a jelzés, valamint a kitaposott csapás mentén föl a beszállásig, ahol a falon haránt vezető nagy perem eléri a törmeléklejtőt.

A túra leírása:
Egy hasadék átlépésével indul a mászás, amelyet a túloldalon rövid felszökés követ (B). Itt gyakran gondot okoz a fal tövében nyár végéig megrekedő hó. Ezt követően a falon átlósan húzódó nagy párkányon mászunk fölfelé, helyenként drótkötéllel, vagy csak vaspöckökkel biztosított szakaszok mentén (B). Egy kisebb hasadék szűkületét leküzdve (B-C) beérünk a fal tövébe, ahol egy kissé kidőlős, szellős átlépést kell legyűrni (C). Az út innen meredeken fölfelé indul. Előbb egy hasadék mentén mászunk (B-C), majd egy erőteljes kis felszökéssel (B-C) keskeny párkányra jutunk, amely a fal közepébe vezet. Omladékos, sziklás terepen kapaszkodunk fölfelé. Itt a mélység már számottevő, ha sokan másszák jelentős a kőhullásveszély. Följebb egy keskeny perem jobbra kivezet a falból (B). Könnyű mászással érjük el a csúcs alatti széles platót. Innen már inkább gyaloglóterep, illetve könnyű biztosítatlan mászás a csúcs.

Lemenet:
A hegy déli oldalának törmelékes lejtőjén a bal oldali letörést és a kitaposott ösvényt követve le, majd balra egy sziklaszűkületben lemászva érünk a Vršič-hágóig vezető nagy törmeléklejtő tetejére, ezen lebotorkálva a hágóban vagyunk.

Megjegyzés:
A magashegyi túrázás világába kiválóan bevezető, nem túl nehéz, de látványos túra.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, túrabot

Hasonló klettersteig:
Tominškova útvonal
Brigata Tridentina VF

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: C

Kissé nehéz, helyenként kitett, magashegyi jellegű mászás a hegy északi falán.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie