BRIGATA TRIDENTINA VF (PISCIADU KLETTERSTEIG)

Olaszország, Dolomitok, Corvara Nehézség: C
brigfokep1 Hegység, csúcs, fal:
Dolomitok, Sella-csoport, Torre Exner, 2495 m
Kiindulópont
Gardena-hágó (Passo Gardena), Corvara felé eső parkoló (1956 m) 
Teljes színtkülönbség:
630m
Mászás:
Kb. 600 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 2-3 h
Lefelé: 1-2 h
Összesen: 4-5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északnyugati
brifatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach), Corvara, innen a Passo Gardena felé vezető úton a hágó alatti parkolóig. Innen 5-10 perc séta az út beszállása.

A túra leírása:
A parkolótól rövid erdei sétával, jelzett úton érjük el a megdőlt, gyakran nedves szijklafal alját, ahol a beszállás van. Innen kb. 50 métert mászunk föl meredeken, vaskampókon lépkedve (B-C), majd egy csúszós táblán a sziklafal tövében (B), míg elérjük a hágó felől jobbról érkező gyalogösvényt. Balra fordulunk és a sziklás ösvényen gyalogolunk pár percet.
Tagolt sziklafalon folytatódik a biztosított mászás. A drótkötél cikk-cakkban halad, nagy természetes lépések, fogások, vascövekek segítik a mászást (jellemzően B-C). Balra tőlünk látványos vízesés zuhog alá. Az út lassan fölé kerül, belepillanthatunk a hasadékba, ahol alázuhan, majd további kapaszkodással a félelmetesen fölénk tornyosuló Exner torony oldalába kerülünk.
Akinek ennyi elég volt (vagy inkább sok), az itt kiszállhat és a kiszélesedő völgyben szerpentinező gyalogösvényen hamar elérheti utunk végállomását, a Cavazza al Pisciadu menedékházat (rifugio). Aki szereti a kicsit izgalmasabb kihívásokat, viszont a torony falán meredeken induló drótköteles utat választhatja.
A mászás alulról nézve félelmetesnek tűnik, bár nem igazán az és nem is nehéz (B-C, C). Egy emelkedő traverzzel indul (B), amelyet meredek mászás követ (C), megbízhatóan kiépítve a lépést segítő vaskampókkal. Följebb meredek létra következik (C), innen visszatekintve már megérinthet a kitettség és a mélység élménye. Ám a létrából kimászva a nehezebb részek véget érnek. Kitett ösvényen kapaszkodunk tovább a torony oldalában és hamarosan elérjük a tornyot a hegy főtömegétől elválasztó sziklahasadék fölött átívelő kötélhidat. Még előtte ösvény indul a torony tetejére, érdemes fölkapaszkodni a csodálatos kilátás miatt.
A hídon átkelve gyorsan elérjük a fennsík peremét. Útelágazáshoz érünk, jobbra fordulva a lemeneti út indul, balra 5 perc alatt elérjük a menedékházat.

Lemenet:
A fenti elágazásnál jobbra fordulva jelzett úton érjük el a Setus-völgyet (itt-ott drótkötél, max. A), amelyen leereszkedve a parkolóba jutunk vissza.

Megjegyzés:
A mászástechnikailag és erőnlétileg nem túl erős, de látványos ferrata nagyon alkalmas ügyesebb kezdőknek, hogy – felügyelet mellet! – belekóstoljanak a via ferraták világába. Szép időben számítsunk tömegre. A Rifugio Pisciadutól túraösvényel tovább mászhatunk a Pisciadu csúcsára (2985 m), oda-vissza kb. 2-3 óra.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Rifugio Pisciadu (2586 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Naturfriendsteig (Hochlantsch)
Leadership klettersteig

Nehézség értékelése:


Saját értékelés: C

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: C

 

Szépen vezetett, nem különösebben nehéz, mégis látványos via ferrata, a felső szakaszán meredek és kissé kitett.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie