VÁRPANORÁMA ÚT

Magyarország, Bakony, Csesznek Nehézség: C-D
Hegység, csúcs, fal:
Bakony, Kőmosó-hegy (325 m)
Kiindulópont
Kőmosó-szurdok parkolója

Teljes szintkülönbség:
50-60 m
Mászás:
50-60 m. A mászás hossza: 180 m
Időtartam:
A beszállásig: 5 p
A mászás: 40 p
Lefelé: 15 p
Összesen: 1 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: keleti
 

 

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:

A kiindulópont Csesznek falu a Bakonyban, ahol a vári följárótól a jelzett ösvényen lefelé indulva, vagy a faluban a szurdok felé a főútról lekanyarodva (táblák) és egy Y keresztezésig haladva (vízcsap), majd egy kis fahídon és réteken áthaladva jutunk a Kőmosó szurdok bejáratához. A szurdokban fölhaladó jelzett ösvényről innen nézve a völgyfal jobb oldalán (folyásirány szerint bal) indul a Várpanoráma út beszállása egy jókora sziklatömbön.

A túra leírása:

Meredek felszökéssel (C-D) indul a steig a komor szurdokvölgy gyakran csúszós sziklafalán. Aki az első métereken elbizonytalanodik itt forduljon vissza és válassza inkább az Ostromlók útját! A ferdén fölfelé kanyarodó drót egy vízszintes átkötés (B) után meredeken fölfelé vezet (C). Innen hosszan traverzálunk a szurdok alsó sziklafalain (B, B-C). Aztán, még a lomkorona szint alatt, egy merész sziklabordára kanyarodik föl jobbra a drót (C). Újabb traverz következik dzsungelszerű környezetben, olykor ugyancsak kapaszkodnunk kell (C, C-D). Majd következik egy kitett, meredek és viszonylag hosszú felszökés (erős C-D), amely, ha 1-2 cöveket elhagynak az építők, biztosan megéri a D nehézséget. E sziklaborda utáni szakasz tekinthető talán az út kulcshelyének, egy kapaszkodós traverz majd közel függőleges felszökés jön (C-D), ami szintén súrolja a D-t. Innen aztán pár kattintással fönt vagyunk a Kőmosó-hegy (325 m) füves, sziklás, bozótos tetején. A „csúcsról” csodálatos a panoráma a szemközti Ostromlók útjára és ­- nevéhez méltón ­- ­a várra.

Lemenet:

A felső sziklás szakaszon pár méter drót segíti a lemászást (A-B), majd az ösvényen visszaereszkedünk a völgybe.

Megjegyzés:

Míg az Ostromlók útja alkalmas a klettersteiggel való színvonalas barátkozásra, a Várpanoráma út egy kifejezetten élvezetes, nehéz, igazi klettersteig élményt nyújtó, változatos útvonal, gyakorlottabbak számára. Szurdokvölgyből indulás, dzsungeltúra a traverzben majd napos, kitett falakon vezetett függőleges felszökések – ennél több változatosság nehezen is férhetne bele 180 méterbe. Kovács Tamás és csapata igazán színvonalas utat alkottak. A legkeményebbek pedig utána kipróbálhatják az E minősítésű Tálos Zoltán emlékutat is a szemközti sziklafalon!

Lásd még a Facebookon!

Mászható
egész évben

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Pittentaler klettersteig
Obertraun klettersteig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C-D
bergsteigen.at:-
klettersteig.de: -
Nehéz, helyenként nagyon nehéz klettersteig, ahol meredek felszökések és traverzek váltogatják egymást és helyenként a kitettségre sem lehet panasz. A legnehezebb részek C-D-s nehézsége olykor pár méteren a D-t közelíti. Gyakorlottabb mászóknak javasolt. Kiszállási lehetőség nincs.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie