TÁLOS ZOLTÁN ÚT

Magyarország, Bakony, Csesznek Nehézség: E
talos fokep Hegység, csúcs, fal:
Bakony, Cseszneki-vár
Kiindulópont
Kőmosó-szurdok parkolója

Teljes szintkülönbség:
50 m 
Mászás:
Kb. 50 m. A mászás hossza: 70 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 20 p
Lefelé: 10 p
Összesen: 40 p

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: dél-nyugati
talos atnez

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A kiindulópont Csesznek falu a Bakonyban, ahol a vári följárótól a jelzett ösvényen lefelé indulva, vagy a faluban a szurdok felé a főútról lekanyarodva (táblák) és egy Y keresztezésig haladva (vízcsap), majd egy kis fahídon és réteken áthaladva jutunk a Kőmosó szurdok bejáratához. A szurdokban haladó jelzett ösvény előbb a Várpanoráma út beszállása mellett halad el (ez innen nézve jobbra található), kicsit följebb egy sziklán indul az Ostromlók útja (balra), a patakon átkelve a tűzrakóhelyig kell még gyalogolni, innen balra föl a sziklafal alá vezető ösvényen.

A túra leírása:
A falon előbb átlósan jobbra traverzálunk (B). Apró sziklalépések és a drótkötél jelentik a mászást, mint az út teljes hosszában. Innen direktben fölfelé indul a drót a függőleges falon (E). Néhány extrém nehéz mozdulat és három húzósabb átakasztás után a fal felső szakaszára érünk (C). A fölötte lévő rész B-s, majd becsatlakozik az Ostromlók útjába.

Lemenet:
A drót vége után pár méterrel a főgerinc ösvényéről balra, az erdőbe letérő csapást válasszuk, ami a cseszneki mászófalhoz vezet, innen a völgy fölötti keskeny ösvényen, majd a régi zsidó temetőn keresztül jutunk vissza a szurdok bejáratához.

Megjegyzés:
A Tálos Zoltán út egyelőre az egyetlen extrém besorolású hazai klettersteig. A fal nem hajlik vissza, mint sok külföldi E-s úton, de mivel a természetes lépések nagyon picik és lefelé csúsznak, a függőleges rész kimászása erős karizmokat és gyakorlatot igényel. A biztosítás tökéletes. Esős, nedves időben sokkal nehezebb. Javasoljuk, hogy a szurdok gyakran sáros-nedves ösvényén ne abban a cipőben gyalogoljunk, amiben mászni fogunk, mert a sáros cipőtalp nem áll meg a fal apró, lefelé lejtő lépésein, és így a mászás jóval nehezebb lesz!

Érdemes előbb az Ostromlók útjával bemelegíteni aztán jöhet a már combosabb Várpanoráma út, és ha az is könnyedén ment, csak akkor vágjunk neki a Tálos Zoltán útnak!

Mászható
egész évben

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Blutspur
Kleine Scharte Übungsklettersteig

 

Szerző: Galli Károly
Fotók: Todorovic’ Tamara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: E
bergsteigen.at:-
klettersteig.de: -
Az indulófal néhány méteres szakasza függőleges/enyhén visszahajló, extrém nehézségű (E). Mesterséges lépések nincsenek. Gyakorlottaknak való.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie