BLUTSPUR KLETTERSTEIG

Ausztria, Alsó-Ausztria (Niederösterreich), Maiersdorf Nehézség: E
blutfokep

Hegység, csúcs, fal:
Gutensteiner-Alpok, Hohe Wand 1052 m
Kiindulópont
Maiersdorf, Sonnenuhr parkoló 502 m
Teljes színtkülönbség:
Kb. 350 m
Mászás:
35  m
Időtartam:
Beszállásig: 1-1,5 h
A mászás: 20 p
Lefelé: 1h
Összesen: 2,5-3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: délkeleti

blutatnezok htlblutspur-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya, majd Bécsújhelynél (Wiener Neustadt) jobbra a Hohe Wand táblánál kell lekanyarodni, innen táblák jelzik Maiersdorfig. Jobbra a sorompónál (fizetős út!) föl az erős jobbkanyarnál balra eső Sonnenuhr parkolóig.
A parkolótól tovább a földúton, majd balra föl a Wöllerinsteigen, annak felső szakaszán jobbra, a mászóiskola felé vezető ösvény visz a Blutspur beszállásához, ahol pár métert szabadon kell fölmászni a drótig.

A túra leírása:
Függőlegesen indul a mászás a vöröses színezetű, kissé visszahajló falon – és ebben a drót megközelítése is benne van, ami némi sziklamászást igényel (Kb. UIAA II+). A drót lazán fityeg, lépés alig, keményen karból kell dolgoznunk (D-E). Följebb egy sziklaoduba lépve tudunk kissé megpihenni, majd jön az áthajlás, ahol karból húzzuk föl magunkat (E) és az egyetlen vaspöcök, amire lépni tudunk, ugyancsak jó szolgálatot tesz. Innen pár könnyű lépés következik, majd balkéz felé egyre keskenyedő peremre érünk ki (C), ahol a drótkötél elvékonyodik, vágja a kezet. Előre kapcsolva és a lépés nélküli falat taposva kilendülünk a mélység fölé (D), és fölfelé kezdünk mászni. Az ezt követő rövid szakasz már könnyebb (C) és a fennsíkperemre vezet.

Lemenet:
Völlerinsteig.

Megjegyzés:
Kifejezetten izmos és gyakorlott kletterezőknek való rövid út. Az alsó falon a bakancs helyett mászócipő ajánlott. Összekombinálható a HTL-steig mászásával.

Mászható időszak:
március-október

Menedékház:
Gasthaus Postl

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, kötél, 2-3 karabiner

Hasonló klettersteig:
Ewige-Wand-Steig
HTL-Steig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: E
bergsteigen.at: E
klettersteig.de: E

Rövid útvonal, de igen kemény, főleg a beszállás fölötti rész. A függőlegesen lógó drót megközelítése sem könnyű (UIAA II+), az áthajlás pedig komoly erőfeszítést igényel.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie