Ostromlók útja

Magyarország, Bakony, Csesznek Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Bakony, Cseszneki-vár
Kiindulópont
Kőmosó-szurdok parkolója

Teljes szintkülönbség:
50 m.
Mászás:
Kb. 50 m. A mászás hossza: 120 m
Időtartam:
A beszállásig: 5 p
A mászás: 30 p
Lefelé: 10 p
Összesen: 45 p

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: dél-nyugati
 

 

 

 

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:

A kiindulópont Csesznek falu a Bakonyban, ahol a vári följárótól a jelzett ösvényen lefelé indulva, vagy a faluban a szurdok felé a főútról lekanyarodva (táblák) és egy Y keresztezésig haladva (vízcsap), majd egy kis fahídon és réteken áthaladva jutunk a Kőmosó szurdok bejáratához. A szurdokban haladó jelzett ösvény előbb a Várpanoráma út beszállása mellett halad el (ez innen nézve jobbra található), majd kicsit följebb egy sziklán indul az Ostromlók útja (balra).

A túra leírása:

Kissé visszahajló sziklán indul a mászás a szurdok bal (folyásirány szerint jobb) oldalán (C). Följebb egy látványos traverz (A-B) vezet az újabb, meredek és kitett felszökéshez (C). Innen egy hosszú, kitett traverz, a steig legjellemzőbb része indul tovább, helyenként vagány, kilógós szakaszokkal (B, C). Végül két meredek felszökés (B-C) vezet ki az útból a vár felé induló füves-sziklás gerincre.

Lemenet:

A drót vége után pár méterrel a főgerinc ösvényéről balra, az erdőbe letérő csapást válasszuk, ami a cseszneki mászófalhoz vezet, innen a völgy fölötti keskeny ösvényen, majd a régi zsidó temetőn keresztül jutunk vissza a szurdok bejáratához.

Megjegyzés:

Az Ostromlók útja a három első hazai klettersteig egyike, amelyet Cseszneken épített ki Kovács Tamás, Kovács Attila és Pál Vince. A Várpanoráma úttal együtt elmondható, hogy élvezetes mászást, igazi klettersteig élményt nyújtanak a mászóknak, építőik a maximumot hozták ki a helyi sziklák kínálta lehetőségekből. Nem kezdőknek való, de felügyelettel és felszereléssel ezt a steiget ügyesebb kezdők is bevállalhatják. A steig hossza 120 m. A lefele út mellet, a mászófalon kötélbiztosítással a sziklamászás is gyakorolható.

Ha végigmásztuk és gyakorlottabbak vagyunk, mindenképp nézzük meg a jóval nehezebb Várpanoráma utat is! A Tálos Zoltán emlékút pedig a profiknak való!

Lásd még a Facebookon!

Mászható
egész évben

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at:-
klettersteig.de: -
A steig néhány közepesen nehéz (C) szakasszal bír, jobbára B, B-C nehézségű.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie