ACHENSEE – 5 GIPFEL – KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Maurach Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Rofan-Gebirge, Hochiss (2299 m)
Kiindulópont
Maurach, lift (
Rofanseilbahn) alsó állomása
Teljes színtkülönbség:
1100 m
Mászás:
550 m
Időtartam:
A beszállásig: 1 h
A mászás: 4-5 h
Lefelé: 1 h
Összesen: 6-7 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: déli
mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 majd A12 autópályákon az achensee-i leágazási, itt jobbra az Achensee felé. Maurach-ba érve a körforgalomnál a liftállomás (Rofanseilbahn) felé. A lift fölső állomásától, ahol több étterem is működik, a kihelyezett tábla szerint indul az ösvény a Haidachstellwand felé, kb. 1 órás gyaloglással érünk a beszálláshoz.

A túra leírása:
1. Haidachstellwand (2192 m): az első csúcs valójában egy kis plató, amelyre könnyű (B) mászással jutunk föl. Végig gyaloglunk a füves tetőn, majd klettersteigen mászunk le (B-C) a túloldalon, amely visszatekintve látványos sziklaspiccben végződik. Rövid gyaloglással érünk át a jóval látványosabb Rosskopf tövébe (jobbról egy, a Rosskopf felé vezető direkt ösvény is érkezik, ezen visszatérhetünk a liftállomáshoz.

2. Rosskopf (2246 m): szemből nézve meredek sziklatorony, oldalról pengeszerű gerinc – a steig leglátványosabb kiemelkedése. A beszálláshoz vezető ösvény megkerülő a sziklabércet és a túloldalon a Seekarlspitze felé vezető hágóba vezet, ezzel a Rosskopf kikerülhető. A mászás közel függőlegesen indul egy vöröses falon (alulról omlósnak tűnik a kőzet, valójában abszolút „egyben van”). Esésirányban mászunk fölfelé (C-D), majd egy repedés mentén tovább. Kisebb platóra érünk, majd jobbra folytatódik a meredek és egyre kitettebb mászás (C-D). Függőlegesen fölfelé mászunk majd jobbra térünk egy rendkívül kitett és keskeny párkányon. Innen megint fölfelé mászunk (talpunk alatt a mélyben a beszállás), elérjük a kissé áthajló kulcshelyet (D), majd egy meredek bevágás újabb platóra vezet (C). Innentől a csúcsig jóval könnyebb úton (B) jutunk föl a csúcsgerinc délkeleti oldalán. A csúcskereszt után látványos és kitett sziklagerincen mászunk tovább, hol a jobb, hol a bal oldalon, végül leereszkedünk a következő csúcs felé vezető füves kis hágóba. A hágóból induló völgyön keresztül visszatérhetünk a liftállomáshoz.

3. Seekarlspitze (2261 m): A csúcs a hágóból nézve egy füves lejtő, amelynek túloldala több száz méteres sziklafalban végződik. A steig a hágó után jobbra tér a normál úttól és a sziklafal oldalába vezeti. Itt hosszan traverzálunk a sima, függőleges falon, egyre növekvő mélység fölött, helyenként nagyon kitett szakaszokon (C). Majd egy bevágás következik balra föl (B) amely a keleti, hatalmas fal felső pár méterébe vezet (C), amelyen fölmászva tehát a túloldalról érünk a csúcsra. Füves-sziklás ösvényen indulunk a negyedik csúcs felé.

Változás! A fenti leírásban szereplő bevágás (B) és a fölötte lévő C szakasz már nem létezik! Helyette a bevágás előtt egy függőleges, direkt szakasz lett kiépítve a csúcsig, a végén egy erős dupla áthajlással, az egész új szakasz erős D, nehéz és rendkívül kitett! (2017).

4. Spieljoch (2236 m): ezt a csúcsot különösebb mászás nélkül érjük el. Innen szintén gyalogösvényen egy újabb visszatérési lehetőség indul a liftház felé. Jobbra viszont klettersteig indul lefelé, az igen látványosan magasodó szomszéd csúcs, a Hochiss irányába. A steig helyenként igen kitett, jobbra-balra óriási szakadék tátong, miközben a keskeny gerincélen egyensúlyozunk. Több meredek és kitett letöréssel (C) érünk az újabb hágóba, ahonnan immár az utolsó csúcs felé indul az ösvény, de vissza és térhetünk a liftállomáshoz.

5. Hochiss (2299 m): a beszállástól meredeken indulunk fölfelé (C), majd egy könnyű átkötő szakasz (A) vezet a csúcs alatti sziklafal tövébe. Itt fokozatosan nő az él szerű mészkőtaréj meredeksége és nehézsége is a felső C-D-ig. Fölötte a mászás könnyebb, majd egy rövid C felszökés a csúcskereszthez vezet.

Lemenet:
A jelzett úton kényelmes gyalogösvény vezet vissza a lift felső állomásához.

Megjegyzés:
A kis területű Rofan-hegység különleges világába vezet ez a látványos és élvezetes klettersteig: egy magashegyi mészkőfennsíkból kiemelkedő különleges formájú sziklarögökön, falakon, szirteken vezet végig az út. A kiváló kiépítettségű útvonalnak van néhány igazán nehéz és kitett szakasza, a legkomolyabb a Rosskopf függőleges falának mászása. Másutt kitett gerinctúra, kitett traverzek és meredek lemászások színezik ezt a változatos steiget, amely a teljes körtúra tekintetében, egy jó fél nap alatt végigjárható. Mind az öt csúcs kikerülhető és több visszavonuló útvonal is akad, ha hirtelen időjárásromlás következne be.

A lift felső állomásánál egy különleges turistaattrakcióval borzolhatják idegeiket az adrenalinfüggők: a házzal szemközti sziklatoronyra egy sas-alakú szerkezethez rögzítve drótkötéllel vontathatjuk föl magunkat, majd siklunk ide vissza, hatalmas mélység fölött.

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at:C-D

klettersteig.de: D


Döntően közepesen nehéz, néhány rövidebb szakaszon nagyon nehéz (D) sportklettersteig, amely öt különálló csúcsra vezet. Tökéletesen biztosított, nagyon szép magashegyi környezetben vezet, egyes pontjain nagyon kitett. Gyakorlottaknak ajánlott!

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie