LACHENSPITZE NORDGRAT KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Tannheim Nehézség: C-D
lachenfokep3 Hegység, csúcs, fal:
Allgäuer Alpok,
Lachenspitze 2130 m
Kiindulópont
Landsberger Hütte
(1810 m)
Teljes szintkülönbség:
1120 m
Mászás:
265 m
Időtartam:
A beszállásig: 2 h

A mászás: 1,5-2 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északi
lachenatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópályán majd az A12 autópályán Insbruck felé. Innsbruck után az A12-ről Mötz-nél a 189-es, majd a 179-es főúton Reutte felé. Innen tovább Weisenbach am Lech felé, majd a 199-es úton Tannheimbe. A városkából föl a Vilsalpsee felé (autóval csak reggel 10 h előtt, vagy 18 h után lehet a tóig menni, különben kb. 45 p gyaloglás).
A tótól föl a jelzett úton a Traualpsee, majd tovább a Landsberger Hütte felé. A terasszal szemben, a törmeléklejtőn fölmenve a jelzett ösvény a beszálláshoz vezet (1865 m).

A túra leírása:
Az ugyancsak tiszteletet keltő északi fal tövében erős kis áthajlással indul a mászás (C-D). A beszállás fölött hosszan mászunk fölfelé a csaknem függőleges, de tagolt sziklafalon (C). Egy kisebb platót követően mind a meredekség, mind a mászás nehézsége csökken (B-C). Törmelékes kis átkötést követően egy bevágás melleti falon meredek felszökést kell lebirkózni (C-D), amelyből kitett kis traverz vezet ki (C). Innen könnyű terepen (A-B) jutunk a középső szakasz hosszú, megdőlt mészkőtáblájához, amelyen folyamatosan mászva, de különösebb nehézségek nélkül jutunk föl (B, B-C). Följebb egy mély hasadék fölött kelünk át egy beékelődött kőtömbön (B), ennek túloldalán enyhén visszahajló falon mászunk föl (C). Kioldalazunk egy plató szélére, majd pár méter gyaloglás következik.
Innen már fölénk tornyosul a csúcs alatti szakaszt bevezető áthajlás. Bár jól kiépített, ugyancsak megmozgatja a karizmokat (C-D, talán D?). Leküzdve az áthajló részt egy nagyon kitett sziklaborda élén mászunk tovább (C), majd hosszú, megdőlt rámpa (C) egy törmelékes platóra vezet, ahonnan megpillantjuk a csúcskeresztet. Előbb azonban meg kell még másznunk egy meredek falacskát (B-C) és végigmászni a csúcs felé vezető sziklás-törmelékes gerinc oldalában (B). Közvetlenül a csúcs alatt még egy kisebb felszökés indul (C), amelynek tetejéről a drótkötél a csúcsra vezet (A).

Lemenet:
A hegy déli oldalán gyalogösvényen ereszkedünk le, majd a csúcstól nyugatra egy kis hágón átjutva nagy körrel érünk vissza a Landsberger Hütte teraszára.

Megjegyzés:
Szinte mesebeli szépségű tájon építették ezt a remek kis steiget, amely bár nem brutálisan nehéz, a tapasztal kletterezőknek is garantált élménymászást jelent, csodálatos panoráma mellett. A Landsberger Hütte teraszáról szinte az egész mászás végigkövethető. Helyenként erősen karból kell mászni, lásd két kis áthajlás. A felsőnél gyengébbek is megkapták már a D minősítést. Ne becsüljük le, kezdők csak gyakorlottabbakkal vágjanak neki!

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Eisenerzer Steig
Lärchenturm klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C-D

bergsteigen.at: C-D

klettersteig.de: C

Közepesen nehéz modern sportklettersteig, meredek fekszökésekkel, két kisebb áthajlással (C-D), a felső talán D. Végig erősen mászni kell a kitett, látványos falon. A kiépítettség tökéletes.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie