E60 STEIG

Ausztria, Alsó-Ausztria (Niederösterreich), Flatz Nehézség: C
e60fokep

Hegység, csúcs, fal:
Gutensteiner-Alpok, Gösing, 898 m, Flatzer Wand
Kiindulópont
Waldblauer Parkplatz 
Teljes színtkülönbség:
Kb. 230 m
Mászás:
Kb. 60 m
Időtartam:
A beszállásig: 20 h
A mászás: 30 p
Lefelé: 1 h
Összesen: 2 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: délkeleti

e60atnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya, majd Bécsújhelynél (Wiener Neustadt) jobbra Neukirchen felé kanyarodunk le, majd Flatz falucskába érve a Flatzen Wand táblák felé érünk a Waldblauer Parkplatz.
A rét fölötti széles gyalogúton indulunk balra enyhén fölfelé a hegy tövében a Neukirchenerhaus felé, majd hamarosan jobbra ösvény indul a közeli fal tövébe, ahol a drót indul.

A túra leírása:
A steig különlegessége, hogy a hazai erdőkhöz hasonló környezetben halad. A kezdőfalon meredek felszökéssel indul (B-C), ahol a csúszósság okozhat némi gondot. Kicsit följebb egy rövid, de technikás felszökés mozgatja meg az izmainkat. Innen pár méter könnyű mászással (A-B) jutunk egy füves tetőre.
Gyalogos átkötés következik a második falig, ahol a traverz kezdődik. A könnyű bevezető szakaszt követően (B-C) lassan beoldalazunk a falacska közepébe. A traverz egyre nehezebb, a lépések eltűnnek, pár métert erőteljes karmunkával teszünk meg (C). Megkerülünk egy sziklabordát, majd egy perem kivezet a szikla tetejére. Innen könnyű terepen mászunk tovább (A, A-B), majs az ösvényen hamarosan a menedékházhoz érünk.

Lemenet:
Több jelzett túraút vezet vissza a pakolóhoz (Fürststeig, Ternitzersteig, Jubiläumssteig).

Megjegyzés:
Kezdőknek kiválóan alkalmas gyakorlásra, a traverz közepén azonban vigyázzunk a gyengébb mászókra, az átakasztás itt nem egyszerű!

Mászható időszak:
március-november

Menedékház:
Neukirchenerhaus

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett


Hasonló klettersteig:
Steirerspur
Kronich Eisenweg























































Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: D

Rövid, két erősebb (C) szakasszal épített gyakorlókletersteig, amely végig erdőben vezet, nem túl nagy magasságban. Egy meredekebb fal, majd egy hosszú traverz jellemzi az utat.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie