SALZATAL (KAISERGAMS) KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermarkt), Palfau Nehézség: D
salztalfokep

Hegység, csúcs, fal:
Göstlingi-Alpok, Mendlingstein 983 m
Kiindulópont
Palfau-Wildalpen közötti hídnál a parkoló
Teljes színtkülönbség:
Kb. 330 m
Mászás:
Kb. 200 m
Időtartam:
A beszállásig: 15 p
A mászás: 1-2 h
Lefelé: 1-2 h
Összesen: 2-4 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délnyugati

salztalatnez salzatal-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Eisenerz útvonalon 4-5 óra alatt érhető el.
Innen tovább Palfau felé, majd a Wildalpen felé vezető elágazásnál rögtön a híd utáni parkolóból, a szemközti kisebb szikla tövéből indul az ösvény. Negyedórányi meredek gyaloglás után ahol az ösvény ketté válik, jobbra fordulunk, Hamarosan egy omladékos bevágásból lelógó sziklamászókötél jelzi a beszállást (650 m).

A túra leírása:
Az omlós, csúszós bevágásban felkapaszkodva – vigyázzunk a leomló kövekre! – jobbra indulunk egy széles peremen. 7-8 méteres biztosítás nélküli mászás következik (II-) lépcsőzetes sziklákon. Följebb kezdődik a drótkötél (B), amely egy széles, vízszintes peremre vezet. Végighaladunk a sziklafal alatt, majd jobbra föl kezdődik a mászás (B-C) a lépcsős sziklák, vaskampók, fenyőgyökerek között.
Följebb kisebb gyaloglószakasz következik a fenyőerdőben, majd újabb meredek felszökés indul (C) egy meredek sziklán, amely egy kitett, napos gerincre vezet. Itt következik az első izgalmasabb szakasz, egy 2-3 méteres, enyhén kifelé dőlő fal nagy mélység fölött, amelyen komolyabb erőfeszítéssel juthatunk föl. Pár lépést teszünk tovább a két oldalt szakadékkal övezett gerincen, majd meredek, de nem túl problémás felszökés következik (C).
Erdőbe érünk, jobbra térünk (ide kell visszaérkeznünk a lemeneti útból, balról), végigsétálunk egy lejtős peremen, majd egy kifejezetten kitett peremre érünk (B-C). A kilátáspompás innen, de jobb, ha a lábunk elé nézünk, mert nagyot lehet esni. Balra föl meredek, árnyékos hasadék indul, itt kapaszkodunk föl, majd pár lépés erdei terep után a kiszállófal alatt állunk.
A függőleges, középen kissé kihasasodó falon (D) sűrűn sorakoznak a vaskampók, a mászás mégsem egyszerű: erősen kell karból dolgoznunk, az egyensúly pedig kilendít a kampósorból és jobb lábunkkal a szinte lépésmentes falon kell támaszt keresnünk. A 10 méteres falacska közepe a leghúzósabb, azon túljutva már miénk az út.

Lemenet:
Ugyanerre vagy a hegycsúcsot nyugat felé kerülve (ajánlott!) az út nagy perem előtti erdős szakaszához csatolhatunk vissza, majd innen lemászás a steigen.

Megjegyzés:
A kiszállófal jó kondit és erős karizmot igényel. Ha erre kívánunk visszaereszkedni, érdemes kötelet és ereszkedőeszközt vinni a kényes szakasz miatt.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kötél és ereszkedőeszköz

Hasonló klettersteig:
Pittentaler klettersteig
Hias klettersteig















































Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: D

A steig döntő része klasszikus klettersteig, kisebb gyalogló szakaszok közötti nem túl nehéz (B-C, C) felszökésekkel. Ezek közül egy rövid felszökés kissé áthajló (D). A kiszállófal kifejezetten nehéz, kissé visszahajló, a közepén 1-2 technikás méterrel (D).

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie