HOCHKOGEL KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Ebensee Nehézség: C-D
hochkogel fokep Hegység, csúcs, fal:
Totes Gebirge, Rauher Kogel, 1798
Kiindulópont
Ebensee fölött a Schwarzenbach-völgyben a Hochkogelhaus parkolója
Teljes szintkülönbség:
1450 m
Mászás:
200 m
Időtartam:
A beszállásig: 2 h 30 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 2 h 30 p
Összesen: 6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északnyugati
hochkogel atnez

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Gmunden (4 óra), majd a tóparton jobbra Ebensee-ig. Itt balra az Ebenseer Hochkogelhaus parkolójába (443 m). Innen a 211-es turistaúton előbb völgyi ösvényen, majd egyre sziklásabb gyaloglóterepen föl a Hochkogelhaus-hoz (1558 m). Innen már látni a két csúcsot, kb. 15 p a beszállás.

A túra leírása:
A mászás B-C-s falon indul a Kleiner Rauher Kogel meredek falán. Szinte végig esésirányban mászunk. Föntebb egy függőleges bevágásba jutunk, sok cövek segíti a mászást (C), majd tovább föl, egy igen kitett repedés mentén kapaszkodunk fölfelé (C-D), végül B-s szakasz vezet föl a Kleiner Rauher Kogel csúcsára (1747 m).
Némi sziklás gyaloglóterep és ereszkedés után (jobbra A-B-s menekülőút vezet le a lemeneti útba) kezdődik a második szakasz. Ez főleg lépcsőzetes sziklákon, B-s nehézségben vezet föl, a csúcs alatt egy nehezebb (C) felszökéssel. Innen már könnyű mászással jutunk a Grosser Rauher Kogel (1798 m) csúcsára.

Lemenet:
A csúcs túloldalán részben biztosított (B), hosszabb lemászással jutunk előbb a két csúcs közötti hágó alá (menekülőút ide csatlakozik), majd vissza a beszálláshoz.

Megjegyzés:
A Totes Gebirge tipikus karsztos mészkővidékén vezető, az alsó szakaszán függőleges falon vezetett közepesen nehéz útvonal. A fölvezető úttal együtt közepesen kondícióigényes napi program szép alpesi környezetben.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Ebenseer Hochkogelhaus (1558 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Drachenwand klettersteig
Gamsblick klettersteig

Szöveg: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C-D
bergsteigen.at: C-D
klettersteig.de: D

Közepesen nehéz sportklettersteig (főleg B, B-C, rövid kitett C-D). Az alsó szakasz végig meredek és kitett, a második könnyebb.

 

Közepesen nehéz sportklettersteig (főleg B, B-C, rövid kitett C-D). Az alsó szakasz végig meredek és kitett, a második könnyebb.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie