GAMSBLICK – KLETTERSTEIG TAUPLITZALM

Ausztria, Stájerország (Steiermarkt), Tauplitzalm Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Totes Gebirge, Traweng 1981 m
Kiindulópont
Tauplitzalm
Teljes szintkülönbség:
550 m
Mászás:
200 m
Időtartam:
A beszállásig: 1 h

A mászás: 1 h
Lefelé: 30 p
Összesen: 2,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délkeleti

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:

Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen útvonalon, majd Tauplitz (Bad Ischl) felé kell fölkanyarodni. Bad Mitterndorfnál jobbra fordulunk a Tauplitzalmba vezető fizetős úton. A felső parkolóban hagyjuk a kocsit és az almba vezető úton haladunk a Grazer Hütte felé a 218. sz. úton – a klettersteig végig ki van táblázva! Innen már látszik a csúcs nyugati oldala. Tovább haladunk a völgyben keletnek, majd egy padokkal kiépített pihenőnél, ahonnan már lelátni a következő házig, a piros jelzés mentén balra térünk ki a hegyoldalban vezetett úton. Az ösvény följebb egy lankás völgyben, törpefenyők között vezet egy hágó felé (a balra magasodó sziklafal a Traweng), majd még a hágó alatt erős balkanyarral, egy törmeléklejtőt harántolva érünk a fal tövébe a beszállást jelző barlanghoz.

A túra leírása:

A barlangtól induló drót rövid traverzzel vezet be az útba (B), amelyet mindjárt meredek, csaknem függőleges kampósor követ (B-C). A kezdőfal egyre meredekebb lesz (C), majd egy ferde traverz (B-C) egy tagolt sziklabordához vezet, ezen mászunk fölfelé hosszan, váltakozó nehézségben (B, C). Följebb cikk-cakkban vezetett a drót, és helyenként csak nagyon apró lépésekkel kell beérnünk. Egy kitett forduló, majd az élen továbbvezetett  felszökés (C) jelenti a kulcshelyet, itt már a talpunk alatt tátongó mélység és a kitettség is jelentős. Viszont lassan kiérünk a falból, itt található az útkönyv, amelyet még egy nehezebb felszökés (C) követ, majd kiérünk a csúcsplatóra. A kereszt innen már csak pár lépés.

Lemenet:

A kereszttől indul nyugat felé a levezető út, előbb egy bevágásban, majd kellemetlen törmeléklejtőn, végül a megszelídülő ösvény a Grazer Hütte alatt betorkollik a 218. sz. útba.

Megjegyzés:

Nem túl nehéz, de látványos és élvezetes élménymászás gyakorlottabbaknak és felügyelettel ügyesebb kezdőknek. A szédülésmentesség alapvető! Eső után sárosodhat és a csúszós szikla ilyenkor jóval nehezebbé teszi, mivel mesterséges lépéseket a beszállófal kivételével csak elvétve találunk.

Érdekesség, hogy a steig bemászása pont az útkönyv megnyitásának napján történt (2012.08.12.).

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
HTL Wels klettersteig
Siega klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C

bergsteigen.at: C

klettersteig.de: C

Vadonatúj (2012. augusztus) modern sportklettersteig, szép vonalvezetéssel,gyönyörű panorámával. A mászás jellemzően kissé nehéz (B-C), illetve nehéz (C), pár méteren a C-D felé közelít. A megbízható dróton kívül a kiváló sziklalépésekkel és fogásokkal kell boldogulnunk. Jellemzően kitett élménymászás egy szép sziklabordán.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie