HTL WELS KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Ebensee Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Oberösterreichische Voralpen, Alberfeldkogel 1707
Kiindulópont
Ebensee, Feuerkogel-Seilbahn parkolója, 443 m
Teljes szintkülönbség:
Kb. 1250 m
Mászás:
150 m
Időtartam:
A beszállásig: 2 h
A mászás: 1 h
Lefelé: 2-3 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: nyugati

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Gmunden (4 óra), majd a tóparton jobbra Ebensee-ig, itt szinté jobbra a Feuerkogel-Seilbahn parkolójába (443 m). Innen lifttel a felsőállomáshoz (gyalog oda-vissza 4 óra), majd a jelzett úton a táblák alapján az Alberfeldkogel felé. Mielőtt elérnénk a csúcsot, jobbra indul egy füves-csúszós ösvény le a sziklagerinc aljába, ahol a beszállást találjuk (1570 m).

A túra leírása:
Egy könnyebb, B-s felszökés után a beszállás fölötti függőleges sziklaborda túloldalára kerülünk és egy látványos függőleges hasadékban kapaszkodunk föl (C, kulcshely). Felülről kerüljük a bordát (B), majd újabb meredek és nagyon kitett felszökés következik (C). Fölötte egy cöveksor következik (B-C), nem túl nehéz, de annál szellősebb. Több B-s. B-C felszökés után egy sziklatorony kerülésével a fal oldalában húzódó hasadék falára jutunk, itt pár métert lefelé kell másznunk (B). A hasadékból kimászva hamarosan a csúcskeresztnél vagyunk.

Lemenet:
Az odavezető ösvényen térünk vissza lift felső állomásához.

Megjegyzés:
Páratlanul látványt nyújt a szomszédos hegyről az a függőlegesen rétegzett mészkő sziklaborda, amelyen a steig vezet. Innen nézve hihetetlennek tűnik, hogy ezen fogunk mászni, illetve, hogy csak C nehézségű. Nos, a mászás nehézsége valóban nem több, de azért ne számítsunk kényelmes kattintgatásra. Végig mászós és kitett, helyenként rendkívül szellős vonalvezetésű út, amelyet épp ezért gyakorlottabbaknak ajánlunk.

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Drachenwand klettersteig
Gamsblick klettersteig

Szöveg: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Todorovic’ Tamara

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: C

Közepesen nehéz sportklettersteig (max. C, főleg B, B-C), Szinte végig nagyon kitett és meredek. Kiszállási lehetőség nincs.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie