ANNA KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Schladming Nehézség: D
anna fokep Hegység, csúcs, fal:
Dachstein-csoport, Mitterstein 2097 m
Kiindulópont
Dachstein gleccserlift, völgyállomás, 1692 m
Teljes szintkülönbség:
Kb. 400 m
Mászás:
300 m
Időtartam:
A beszállásig: 1 h
A mászás: 2 h
Lefelé: 1 h 15 min
Összesen: 4 h 15 min

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: déli
superferrata map anna topo kicsi

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen-Schladming útvonalon, majd föl Ramsau, Dachstein Gletscherbahn Talstation (az úthasználati díj 5 euró/fő). Visszafelé a felvonó mágneskártyáját bemutatva mentesülünk az útdíjtól!). Innen gyalog föl a Dachstein-Südwand Hüttéig,  innen a tábla szerint lefelé, át a törmelékes völgyön a Mitterstein falai alatt a beszállásig (1800 m, előtte beöltözőhely).

A túra leírása:
A mászást egy keskeny, de igen magas pilléren kezdjük meg, alulról nézve a magasba vesző cöveksoron. A B-C-s bevezető után a szikla egyre meredekebb lesz, C-s, C-D-s szakaszok váltogatják egymást, ahogy hosszan mászunk egyre csak fölfelé, esésirányban. Egy kitett balra traverz után kissé enyhül a terep meredeksége (B-C), de csak, hogy újabb meredek kapaszkodás kezdődjön (C, Mittersteinköpf). Végül egy füves-sziklás platóra érünk (B).
Innen egy B-s, de szellős traverz vezet be egy hatalmas bevágás alatti vízlefolyásos rámpára. E nagyon látványos szakasz jellemzője, hogy a lefolyó csapadékvíz barázdákat oldott a mészkőfelszínbe, ezek mentén kapaszkodunk fölfelé (B-C).
Meredek felszökésen (C) mászunk ki egy kioldott kis szurdokszerű katlanba. Helyenként teljesen sima a sziklafelszín, csak a drótkötél és a cövekek segítenek. Egy, lépésmentes, de kisebb dőlésszögű plató (B-C) után ismét nagyon meredek felszökések következnek (C- C-D), közöttük rendkívül kitett átkötésekkel. Itt már közel 200 m mélység tátong közvetlenül a talpunk alatt. Ez a meredek szakasz már a kulcshely – a kiszállófal – alá vezet be.
Ez a falszakasz a csúcs alatt, közvetlenül a beszállás fölé magasodik, 300 méterrel magasabban. A drótkötél függőlegesen, egy repedés mentén kígyózik föl (D). A felső szakasz különösen meredek és kitett. A drót kissé balra tér, majd egy átlós traverz (D), illetve fölötte egy újabb felszökés egy kisebb platóra vezet. Innen jobbra egy sima, reibungos traverz indul, az átakasztásnál a 300 méteres mélység fölött állunk, e rövid szakasz közelít a D-E-hez. Ezen feljutva már könnyedén (B) kiérünk a falból.
Rövid gerinctúra kezdődik (A-B), néhány kisebb föl-le kapaszkodással a csúcsig, majd onnan le a Johann klettersteig beszállása felé vezető ösvényhez.

Lemenet:
A piros jelzés mentén a Johann klettersteig fölmeneti útján térhetünk vissza a kiindulóponthoz. A törmelékes szakasz után sima, oldott sziklafelszínek, sziklába oldott vízmosások váltogatják egymást, itt a nehezebb szakaszokat drótkötéllel tették biztonságosabbá (B). Mintegy 45 perc alatt érünk vissza a Dachstein-Südwand Hüttéhez..

Megjegyzés:
Az emblematikus Johann klettersteig méltó párja lett az Anna. E kettő együtt, majd a csúcsi szakasz alkotja a Dachstein „szuper-ferrátát”, amely mintegy 1200 m szintkülönbséget jelent, szinte végig nagyon kitett és nehéz mászással, csak gyakorlott és nagyon jó kondícióban lévő mászóknak.
Az Anna tipikus „Dachstein klettersteig”: meredek, kitett, vaspöckökkel biztosított útvonal, monumentális mészkőfalakon, vérbeli alpin környezetben. A 300 méter szinte esésirányban vezetett, rendkívül kitett és végig mászós, nehéz. A kiszállásnál a reibungos traverz más leírásokban véleményünk szerint alulértékelt, valójában inkább D-E. Gyakorlottaknak, csakis jó időjárási körülmények mellett igazi élménymászás.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű 

Hasonló klettersteig:
Kaiserschild klettersteig
Irg klettersteig

Szerző: Galli Károly
Képek: Galli Károly, Gyulai Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at szerint: D

klettersteig.de szerint: D

Nagyon nehéz és szinte végig rendkívül kitett sportklettersteig. Jellemzően C, C-D nehézségű, a kiszállófal D-s, nagyon kitett, a kiszállás alatti kitett traverz a D-E-t közelíti, de csak egy átkötés. A kiépítése tökéletes.Csak tapasztalt mászóknak ajánlott. Kiszállási lehetőség nincs.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie