LASERZ KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Lienz     Szöveg: Galli Károly Kép: Galli Károly, Gyulai Péter Nehézség: D
laserz fokep Hegység, csúcs, fal:
Lienzi Dolomitok, Kleine Laserzwand 2568 m
Kiindulópont
Lienzer Dolomitenhütte parkoló (fizetős út), 1600 m
Teljes szintkülönbség:
968 m
Mászás:
380 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5-2 h
A mászás: 1,5-2 h
Lefelé: 1,5 h
Összesen: 4,5-5,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: nyugati
laserz atnez laserz topo kicsi

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz felé, a város előtt Tristach felé föl a fizetős úton, majd a Lienzer Dolomitenhütte felé, a hütte előtt kb. 200 méterrel van a parkoló (1600 m).
A parkolóból vagy a hüttétől (1620 m) egyaránt indulhatunk (Rudl Eller-Weg), utóbbi esetén a Karlsbader Hütte felé vezető ösvényről balra fel kell kapaszkodnunk a jelzett ösvényen a gerincen vezető turistaútig, amely a parkolóból indul. Réteken és fenyvesekben vezet a gyakran sáros ösvény, majd beérünk az alpesi sziklavilágba egy hatalmas fal tövében (Roter turm), ahol törmelékes lejtőn (vagy egy rövid, B-C-s klettersteigen) kapaszkodunk föl a fal alá vezető, a lejtőt harántoló, helyenként nagy mélységek fölött vezető gyalogútra, amelyről fölfelé ágazik ki a beszálláshoz vezető ösvény (5 perc a fal töve). Az ösvényen továbbhaladva a Karlsbader Hüttéhez jutunk..

A túra leírása:
Egy meredek B-s bevezető és egy rövid B-s balra traverz után a drót meredeken, direktben fölfelé vezet a függőlegessé váló falon. Csaknem négyszáz méter mászás jellemzően ilyen lesz: meredek, kitett, esésirányban vezetett, C és D közötti nehézségű, ahol a drótkötél és a csodálatosan tagolt, peremes és kompakt szikla természetes lépései és fogásai segítségével mászunk.
Pár cövek segíti a mászást egy izmos kis szakaszhoz (D), ez a feketés elszíneződésű fal a legvizesebb rész, nem bánjuk a kiépítést. Nem sokkal följebb újabb D közeli, „kilógós” traverz következik a hosszan függőleges falon. Majd jobbra térve (C) elérjük és keresztezzük a fal egészén végighúzódó hatalmas sziklahasadékot (Kleine Schlucht) amelynek ezentúl a csúcsig a jobb oldalán mászunk. Pár méter könnyebb (B, B-C), lépcsőzetes szikla után egy függőleges pillér következik (C-D, majd C). Könnyebb átkötések (B, B-C, C), és nehezebb, kitett felszökések (C-D) váltják egymást hosszan, mindig csak direktben fölfelé.
Egy kisebb plató után jön a D-s kulcshely: kb. másfél méterre kell fellépni egy peremre, ami alatt nincs szikla, és jól meghúzni a dróton. Innen a steig a bal oldali hasadék fölé ér (C), majd egy kitett forduló (C-D, pár cövek) vezet egy újabb platóra. Innen rövid törmelékes átkötés (A) egy újabb felszökés alá visz (C-D). Több ilyen C-D-s szakasz váltja egymást. Végül egy könnyű átvezetés (A) egy sziklakatlanba vezet. A hasadék jobb falán az utolsó felszökésen (C) érünk a Kleine Laserzwand csúcsára.

Lemenet:
A csúcsról – ami inkább egy füves-sziklás plató – pár perc a hágó (Laserzwandsattel), ahonnan a normál út levezet a Karlsbader Hüttéhez. A hágó alatt indul a Panoráma klettersteig beszállásához vezető ösvény is. A hüttétől jelzett úton térünk vissza a parkolóba (táblák).

Megjegyzés:
A legszebb alpin klettersteigek egyike. Gyönyörű, kitett sziklafalon vezet nagy magasságban. A panoráma a falról és a csúcsról is elképesztő. A kiépítettsége tökéletes: megbízható drót, és alig pár darab cövek, csak ahol nagyon muszáj. Végig a sziklalépésekkel és fogásokkal kell boldogulni, de a nem törős fal ezt mindenütt adja. Nagyon direkt, esésirányban vezetett: mindig azt érezzük, hogy csak mászunk és mászunk mindig fölfelé. Az alsó rész gyakran vizes, csúszós. Délután kapja a napot (nyugati kitettségű). Önmagában is jó program, de a Panorama klettersteiggel folytatva egész napos, kemény mászássá tehető.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Lachenspitze Nordgrat klettersteig
Irg klettersteig


Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at szerint: D
klettersteig.de szerint: D
Nagyon nehéz (de nem extrém), rendkívül kitett, végig mászós, “direkt” vezetésű igazi alpin jellegű steig. Kiszállási lehetőség nincs. A dróton kívül alig néhány cövek található, a biztosítás végig megbízható. Csak tapasztalt mászóknak ajánlott, stabil időjárás mellett. Az alsó szakasz gyakran vízlefolyásos, csúszós. Lefagyás esetén ne vágjunk neki!

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie