PFEILSPITZWAND KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Mayrhofen Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Tuxer-Alpok, Knorren
Kiindulópont:
Mayrhofen, Gasthof Zillertal parkoló

Teljes szintkülönbség:
250 m
Mászás:
250 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 1-1,5 h
Lefelé: 20 p
Összesen: 1,5-2 h

Kiépítés:
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés:
keleti

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 majd A12 autópályákon a zillertali leágazási, majd balra a Zillerttalba, ahol egészen Mayrhofenig hajtunk. Itt a vasútállomásnál jobbra letérünk a főútról, majd a vasúton átkelve a hegyoldal felé tartó úton a Gasthof  Zillertalhoz autózunk, a parkolóból indul a táblákkal is jelzett gyalogösvény, amelyen 5-10 perc alatt a beszálláshoz érünk.

A túra leírása:

A mászás egy félelmetes katlan oldalán indul. Fölpillantva jó magasan a fejünk fölött láthatjuk a mászást segítő kampókat kimeredezni a falból ami némi támpontot ad a nyitófal kitettségére. A beöltözést a fal tövében épített kőhullásmentes bódéban intézzük és vegyük ezt komolyan! Elég sűrűn potyog itt a kő. Pár méter könnyű mászás (B-C) után elérjük az erősen kitett falat, közvetlenül a beszállás fölött (C-D). Több meredek és nagyon kitett szakasz következik (C-D, D). A menekülőút (Notausstieg) alatt egy poros-földes, meredek falszakaszhoz érve válik igazán érthetővé a kővédő házikó odalent: omladékos, szinte folyamatosan potyog, és a köveket a bevágás egyenesen a szakadékba vezeti. A legjobb, ha gyorsan fölé kerülünk. Ha ennyi elég volt, jobbra a menekülőúton kiszállhatunk, bár a szebb, a nyitófalhoz hasonló nehézségű részek még előttünk vannak. Könnyű falon átlósan balra kapaszkodunk tovább (B). Megdőlt létrák jönnek a fal tövében, majd a fal egyre meredekebb (C) és kitettebb lesz, egészen a rövidke D-s áthajlásig. Innen aztán megint könnyebbé válik a terep (B-C), egészen egy függőleges fal tövéig, közben még egy pihenőpadot is találunk. Ez a C-s, C-D-s nagyon kitett és magas fal a steig leglátványosabb szakasza. A közepén egy kitett rámpán (C) kioldalazhatunk egy kis haranghoz, amelyet megkondítva az egész völgynek jelezhetjük, hogy éppen itt mászunk. A felső szakasz egy kitett traverzbe torkollik, ezen mászunk ki a falból. Fölötte újra átlósan balra kapaszkodunk tovább, a terep nem túl nehéz, A-s, B-s szakaszokat rövid C-s, C-D-s felszökések tarkítanak. A felső szakasz megint meredekebb, végül egy C-s felszökés kivezet a steigből.

Lemenet:

Jelzett ösvény vezet le a házig, majd innen vissza a parkolóhoz.

Megjegyzés:

Nagyon nehéz sportklettersteig több igen kitett falszakasszal. Gyakorlottaknak való. A biztosítás tökéletes, a veszélyesebb átkötési pontoknál gumiharang véd az esetleges karabinertöréstől. Reggel süt ide a nap, délután árnyékos. A menedékházhoz további két, hasonlóan új klettersteig vezet, alulról nézve balra a Huterlaner klettersteig (C-D), középen a legnehezebb Zimmereben klettersteig (D-E), ettől jobbra található a Pfeilspitzwand klettersteig, amely a Zimmereben házhoz vezető három klettersteig közül a leghosszabb. Mindhármat bemászva egész napos remek klettersteig program szervezhető ide. A Zillertali-völgyben Ginzlingig tovább autózva (kb. fél óra) pedig a nagyon hasonló jellegű, de hosszabb, extrém Nasenwand klettersteig is a programba illeszthető.

Mászható időszak:

április-október

Menedékház:

Gasthaus Zimmereben

Felszerelés:

Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Gerlossteinwand klettersteig
Weisse Gams Klettersteig

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: C

Nagyon nehéz modern sportklettersteig tökéletes kiépítettséggel. Jellemzően C, C-D, két-három helyen rövid D. Helyenként nagyon kitett. Gyakorlottaknak való. A D-s, kitett és nehéz kezdőfal után menekülőút található.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie