HUTERLANER KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Mayrhofen Nehézség: C-D
Hegység, csúcs, fal:
Tuxer-Alpok, Knorren
Kiindulópont:
Mayrhofen, Gasthof Zillertal parkoló

Teljes szintkülönbség:
240 m
Mászás:
200 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 20 p
Összesen: 2-3 h

Kiépítés:
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés:
keleti

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 majd A12 autópályákon a zillertali leágazási, majd balra a Zillerttalba, ahol egészen Mayrhofenig hajtunk. Itt a vasútállomásnál jobbra letérünk a főútról, majd a vasúton átkelve a hegyoldal felé tartó úton a Gasthof  Zillertalhoz autózunk, a parkolóból indul a táblákkal is jelzett gyalogösvény, amelyen 5 perc alatt a beszálláshoz érünk.

A túra leírása:

A beszállás fölött egy megdőlt rámpa (B) vezet az erdő alatti könnyű traverzbe. Innen egy meredek falacskán kampózunk föl (C) egy rövid átkötő részbe. Pár lépést jobbra teszünk a kulcshelynek számító függőleges falba (C-D, kampók), amelyen fölkapaszkodva B-s szakaszok, majd könnyű létrák vezetnek át a következő felszökéshez. C-s, kampókkal kiépített nagyon szép, kitett fal, sűrű zöld növényzettel benőtt. Egy sziklatető alatt végigmászva érünk egy napsütötte ponthoz, ahol a levezető gyalogösvény mellett mászunk el. Kötélhíd vezet át egy újabb meredek falhoz (B-C). A látványos, kitett traverz egy szép beszögellés és némi kitett harántolás (C) után erdei gyaloglásba vezet, innen egy erdőbe rejtett kis falacska megmászása jelenti a steig végét.

Lemenet:

A ház alatt érjük el a fölvezető gyalogösvényt, amelyen visszatérünk a parkolóhoz.

Megjegyzés:

A mászóhely legkönnyebb klettersteigje (C-D), amelyet felügyelettel ügyesebb kezdők is megpróbálhatnak. Azért ne becsüljük alá, helyenként nagyon is kitett és mászós. Reggel napsütésben, délután árnyékban mászható. A menedékházhoz további két, hasonlóan új klettersteig vezet, alulról nézve a középső a legnehezebb Zimmereben klettersteig (D-E), ettől jobbra a Pfeilspitzwand klettersteig (D). Mindhármat bemászva egész napos remek klettersteig program szervezhető ide. A Zillertali-völgyben Ginzlingig tovább autózva (kb. fél óra) pedig a nagyon hasonló jellegű, de hosszabb, extrém Nasenwand klettersteig is a programba illeszthető.

Mászható időszak:

április-október

Menedékház:

Gasthaus Zimmereben

Felszerelés:

Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Siega klettersteig
Laserer alpin klettersteig

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C-D

bergsteigen.at: C-D

klettersteig.de: C

Nehéz, helyenként kitett, látványos klettersteig biztonságos, tökéletes kiépítettséggel sok vaskampóval. Néhány szakasz C-D, jellemzően könnyebb. A B-s, B-C-s szakaszok is meredek falakat jelentenek, vaskampókkal. Ügyesebb kezdők vezetővel megpróbálhatják, de kiszállási lehetőség nincs.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie