ATTILIO TISSI VIA FERRATA

Olaszország, Zoldo-völgy, Pecol Nehézség: C-D
Hegység, csúcs, fal:
Dolomitok, Civetta-csoport, Civetta 3220  m
Kiindulópont
Palafavera-hágó, liftállomás (1514 m)
Teljes szintkülönbség:
1450 m
Mászás:
300 m
Időtartam:
A beszállásig (lifttel): 3-4 h

A mászás a csúcsig: 2 h
Lefelé a normál úton: 3-4 h
Összesen: 8-11 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északkeleti


Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach). Innen Cortina d’Ampezzo, majd a Falzarego-hágón át Selva di Cadore, ez után a Palafavera-hágó a kiindulópont Pecol település előtt. Innen turistaúton (564, 1 óra) vagy lifttel juthatunk föl (utóbbi ajánlott a túra időtartama miatt) a Malga Pioda (1820 m) fennsíkjára.
A lift felső állomásától a Coldai ház (Rifugio Coldai, 2132 m) felé indulunk (556., 45 p), majd a ház után tovább a hegy keleti oldalán 2 ezer m körüli magasságban végigvezető, jelzett, ún. Sentiero Tivan (557) ösvényen a hegy lábánál.

Sziklás terepen, olykor könnyű biztosítás mellett (A-B), kb. 1,5 h után érünk az Alleghesi via ferrata (Civetta fölmenet) beszálláshoz. Innen tovább a Tivan ösvényen kb. 20 p a Torrani menedékháztól lefelé vezető normál út ágazik ki jobbra. Tovább az ösvényen a Forcelle della Sasse felé (2476 m), innen megint jobbra, majd föl a törmeléklejtőn a beszállásig.

Eljuthatunk ide a Rifugio Vazzoler (1714 m) felől, Pecolból az 587-es úton, illetve az Alpe della Grava (parkoló, 1627 m) felől is, utóbbi két útvonal a Tivan ösvénybe csatlakozva a Forcelle della Sasse-n keresztül éri el a beszállást.

A túra leírása:
Hatalmas, komor sziklakatlan falán vezet az Attilio Tissi via ferrata – a törmeléklejtőről fölnézve nehéz is elképzelni, hol vezethet itt a biztosított út. A törmeléklejtő fölött könnyű, lépcsőzetes sziklákon mászunk föl (B). Aztán egy érdekes, megdőlt rámpa következik (C), amely a steig legnehezebb szakaszához vezet: meredek és kitett felszökés, ahol leginkább a sziklalépésekkel kell boldogulnunk (C-D). Fölötte kevésbé meredek táblák és könnyű szakaszok (C, B) következnek a következő rövid, meredek felszökésig (C-D). Egy sima, de nem túl meredek sziklafelszínen mászunk tovább (C), majd a steig felső szakaszát jellemző párkányok következnek, egy kisebb felszökéssel (C-D), és kitett átlépéssel C, az út többi része A, B a katlanig. Itt gyakori a hó, sokszor eljegesedve, ezért jégcsákány hasznos lehet. A katlan fölött még egy rövid biztosított rész következik (B), majd elérjük az elágazást és a Rif. Torrani házat (2984 m). A csúcs innen törmelékes-sziklás terepen további jó 30 p.

Lemenet:
A Torrani háztól induló és a Sentiero Tivan ösvénybe torkolló normál út (A-B) jelenti a legegyszerűbb lemenetet. Innen a Coldai ház felé ugyanúgy mehetünk, mint az 587-es ösvényen vissza Pecolba vagy az Alpe della Grava felé. A csúcsról az Alleghesi via ferratán (C) is lemászhatunk, ez szintén a Tivan ösvényt éri el, a Coldai házhoz közelebb, ám ez a ferrata a maga közel 900 m szintkülönbségével sokkal inkább fölfelé mászásra való.

Megjegyzés:
Az Attilio Tissi via ferrata a nehezebb, alpin jellegű sportklettersteigek közé tartozik a Dolomitokban. C-D-felszökései itt-ott a D felé hajlanak, bár e szakaszok rövidek, viszont olykor annál kitettebbek. A dróton kívül csak kevés beépített mászóeszközt, fémpöcköt találunk az útban, de ahol nagyon kell, ott biztosan lesz. Az áthelyezés óta kevésbé kőhullásveszélyes. Menekülőút nincs.

A Tissi ferrata leginkább a Civetta 3220 m magas csúcsára vezető Alleghesi via ferrata lemeneti útjaként ismert. Elsőre talán szokatlan, hogy a nehezebb, technikásabb Tissi a lemeneti út, ám ha meggondoljuk, hogy az Alleghesin csaknem 900 m szintet kell megmászni, a Tissi pedig „csak” 300 méter, érthetőbbé válik, hogy az Alleghesi az alkalmasabb a fölmászásra. A Tissit választva fölfelé azzal is számolnunk kell, hogy rengeteget kell törmelékes, sziklás, kellemetlen terepen fölfelé túráznunk, míg egyáltalán a beszállásig érünk. Ami biztos, e két ferrata csak tapasztalt és jó erőben lévő mászóknak javasolt, nekik pedig nem fog gondot okozni az ereszkedés a Tissi itt-ott ugyancsak technikás meredélyein.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Rifugio Torrani (2984 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, nyár közepéig jégcsákány

Hasonló klettersteig:
Lachenspitze Nordgrat
Via Italiana

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C-D
bergsteigen.at: C-D
klettersteig.de: C-D

Nehéz, rövidebb szakaszokon nagyon nehéz (C-D) klettersteig egy kemény, kitett, alpesi sziklafalon. Látványos peremek, párkányok és összekötő meredek, függőleges  felszökések jellemzik. A lentről érkezők számára hosszú túrával érhető el – mindenképp kondícióigényes és csak gyakorlottabb mászóknak való. leginkább a Civettára vezető Alleghesi via ferrata lemeneti útja, amely azonban bár rövidebb, de nehezebb-technikásabb az Alleghesinél.

A Palafavera-hágó, liftállomás (1514 m)

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie