OCHSENWAND NORDGRAT KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Stubai-völgy, Fulpmes
Nehézség: C

Hegység, csúcs, fal:
Stubai Alpok, Grosser Ochsenwand 2631 m
Kiindulópont
Bergstation Kreuzjochbahn parkolója
Teljes szintkülönbség:
1355 m
Mászás:
300 m
Időtartam:
A beszállásig: 3-4 h

A mászás: 1 h
Lefelé: 3-4 h
Összesen: 7-9 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északi, északnyugati

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 majd A12 autópályákon Innbruckig. Innen a Brenner felé, majd jobbra a Stubaitalba fordulunk be. Fulpmesnél jobbra letérünk a Kreuzjochbahn lift felé (tábla jelzi végig) és a lift alsó állomásánál hagyjuk a kocsit. A lifttel fölmegyünk a középállomásig (Mittelstation Froneben,1350 m), innen gyalog a völgyben a Schlickeralmhoz (1645 m). A ház mögött indul a jelzett út az Alpenklubscharte (2451 m) felé, amelyet mintegy 2 óra gyaloglással érünk el. Innen pár perc a beszállás.

A túra leírása:
A kezdeti szakaszon könnyebb, lépcsős falszakaszok (B-C) és összekötő passzázsok váltogatják egymást, miközben a völgyből is látható, a gerincet alkotó sziklatornyokat kerülgetjük. A nyugati oldalon Axamer Lizum síterepeire láthatunk rá, majd egy egészen meghökkentő méretű és magasságú sziklatorony terem előttünk – ennek látványa meghatározó csaknem az egész mászás során. Följebb több meredek, itt-ott kissé kitett felszökéssel kell megbirkóznunk, (B-C, C). Hosszan kapaszkodunk fölfelé, majd a gerincen egy kisebb torony (B-C) után mély bevágásba ereszkedünk le (B-C), amelynek túloldalán még egy nehezebb szakasz vár ránk (C) laza dróttal. E fölött már gyaloglóterep vezet a csúcsig.

Lemenet:
Ugyanitt vagy a Schlicker klettersteigen.

Megjegyzés:
A steig több, mint egy lemeneti út, valódi klettersteig, amelyen könnyebb mászással is elérhető a csúcs, mint a Schlicker klettersteigen. Ugyanakkor a keresztezés a fordított irányban (tehát a Schlickeren föl és a Nordgraton le) előnyösebb, mivel a Schlicker klettersteigen jóval többet és nehezebb szakaszokon kell lefelé mászni. Bárhogy is tesszük erősen kondícióigényes túra nagyon látványos, igazi magashegyi, alpesi környezetben.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Detmolder grat
Dachstein Ostgrat

Nehézség értékelése:


Saját értékelés: C

bergsteigen.at: C

klettersteig.de: C

 

Jellemzően B, B-C nehézségű steig néhány nehezebb, rövid és meredek felszökéssel (C). A mászás extrém különleges sziklavilágban vezet, látványos sziklatornyok között. A drót megbízható de lötyögős, laza, igen hosszú átkötésekkel. Kondícióigényes túra. Jellemzően a Grosser Ochsenwand délkeleti oldalán vezető Schlicker klettersteig lemeneti útjaként használatos.


Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie