TIROLERWEG KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Nauders Nehézség: D (D-E)
tirwegfokep

Hegység, csúcs, fal:
Ötztaler Alpok, Plamorder Spitze 2985 m
Kiindulópont
Bergkastelseilbahn felső állomás (2173 m)
Teljes színtkülönbség:
815 m
Mászás:
400 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5 h

A mászás: 2-3 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi

tirwegatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az A1 autópályán majd Insbruck felé az A12 autópályán haladunk Landeckig, majd erről a 18a-as úton Naudersig, ahol a városka túlsó végén, a főút mellett van a liftállomás.
A felső állomástól jobbra fel a sípályául szolgáló füves hegyoldalon a Zirmbahn felvonója alatt, a felső állomást elérve enyhén jobbra le a völgybe, amelynek alján a jelzett ösvény halad. Előbb nincs jelzés, a kőtörmeléken haladva a völgytalp felé tartsunk, ahol megtaláljuk a piros jelzést és az ösvényt, amely fölvezet a beszállásig (2660 m, a csúcs alatti törmeléklejtőn kiágazás balra).

A túra leírása:
A beszállás meredek felszökéssel indul (C), ameynek fölső pár méteres szakasza talán megéri a D-t. Biztos sziklalépésekkel viszonylag könnyen boldogulunk vele. Elérjük a lefutó gerinc tetetét, majd hosszan kapaszkodunk fölfelé, váltakozva a gerincélen vagy annak valamelyik oldalán, illetve rövidebb gyalogló összekötőkkel. A mászás nehézsége A, B, helyenként rövidebb B-C. Magasabbra érve egyre „mászósabbá” válik az út. Kisebb felszökések (C), majd egy hosszabb, megdőlt tábla (C) után az a gerinc egyre keskenyebbé és magasabbá válik és elérjük az út jellegzetességét, a kitett, csaknem függőleges kis tornyot. Ennek megmászása opcionális, nem része az útnak, de ha már itt vagyunk, érdemes próbát tenni.
A torony sima falán csak épphogy cipőorrnyi kis perem található, a tetején annyi sem. De mivel három átkötésnyi útról van szó, karizomból, a cipőtalp tapadásával is fölránthatjuk magunkat (D-E). Ugyanitt kell vissza is ereszkednünk.
A torony fölött maga az út is keményebbre vált, a gerincél legkitettebb szakaszai következnek (C). Följebb érve a terep szelidül (B-C), majd vár még némi meredek mászás (C-D), míg fölérünk egy előcsúcsra. Innen már csak egy rövid iramodás maga a csúcs (A-B).

Lemenet:
Meredeken lemászunk az északi falon. Előbb egy kissé lejtő peremen mászunk végig (B), majd a csaknem függőleges fal repedése mentén ereszkedünk tovább a fal tövéig (C-D). Innen könnyű terepen le egy csorbába (A-B), egy kisebb kúpot délről kerülve (A-B) újabb csorba, majd rövid kapaszkodás egy kiemelkedésre (B). Ennek túloldalán le a hágóba (B), majd innen le a meredek törmeléklejtőn a beszállásig, majd vissza.

Megjegyzés:
Látványos magashegyi útvonal gyakorlattak számára. A torony igazi kihívás, gyengébbek kedvéért érdemes egy 20-30 méteres kötelet vinni (főleg a visszaereszkedéshez). A csúcs alatti lemászás alsó szakasza is próbára teszi az ügyességünket.
Vízvételi mód nincs. Esős időben ne induljunk el, a szikla vizesen csúszós, a gerinc fokozottan villámcsapásveszélyes! A lift működési idejébe (9h-16 H-ig) a túra éppen belefér, de ha elhúzzuk az időt vagy később indulunk, könnyen lemaradhatunk az utolsó liftről!

Mászható időszak:
június-szeptember

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Fernau klettersteig
Silvapark klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D (D-E)

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: C-D

 

Erős közepes nehézségű, sportos klettersteig rövid, izmosabb szakaszokkal (egyszer D, majd C, C-D), valamint extraként egy lélegzetelállító toronnyal (D-E), amelyet azonban nem szükségszerű megmászni. Helyenként erősen kitett, valamint a csúcsról kitett, az alján C-D-s falon kell lemászni.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie