SCHULTERANSTIEG és RANDKLUFSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Schladming Nehézség: B-C
dachsfokep Hegység, csúcs, fal:
Dachstein-csoport, Dachstein, keleti-gerinc, 2995 m
Kiindulópont
Dachsteinwarte, Seethalerhütte, 2730 m
Teljes színtkülönbség:
250 m
Mászás:
250 m
Időtartam:
A mászás: 1-1,5 h
Lefelé: 1 h
Összesen: 2-3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északkeleti
dachsatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen-Schladming útvonalon, majd föl Ramsau, Dachstein Gletscherbahn Talstation (az úthasználati díj 9 euró, a felvonó föl és le (berg und tal) 27 euró. Visszafelé a felvonó mágneskártyáját bemutatva mentesülünk a 9 eurós útdíjtól!), innen a lifttel föl a Hunerkogel felső állomására (2700 m), innen nyugat felé a gleccseren a Dachsteinwarte (2730 m) fölött a lefutó keleti sziklagerincen indul a keleti gerincen vezetett Schulteranstieg.

A túra leírása:
A Schulteranstieg beszállásánál nem találunk drótkötelet, 8-10 métert a jó sziklafogások, vascövekek segítségével de biztostatlanul kell fölmásznunk (II-) a meredektagolt sziklafalon. A keleti gerinc gleccser felőli oldalán könnyű mászással haladunk fölfelé (B), az utat kisebb felszökések tarkítják. Fölérünk a gerincre, ahonnan a déli fal panorámájába lehet belepillantani, majd egy újabb meredek felmászást követően (B) jobbra fordulva végigegyensúlyozunk a Mecklenburg-párkányon (A). Ennek túlsó végébe ér föl a csúcs normál útjának klettersteigje – a Randklufsteig -, a gleccserről (B-C). Meredeken fölfelé indul az út a csúcsig vezető bevágásban (A, B). Végig újonnan épített megbízható drótkötél biztosítja az utat (2009. szeptember), a korábbi megbízhatatlan fix kötelek helyett, illetve az ódon kapaszkodóvasak segítségével kell másznunk. Kisebb felszökések (B) és összekötő szakaszok leküzdésével érünk föl a csúcskereszthez.

Lemenet:
Ugyanerre a párkányig, majd tovább balra meredek, biztosított ereszkedés gleccserre (B-C). Ezen vissza a Dachsteinwarte-ig.

Megjegyzés:
1843-ban a Dachstein csúcsára építették az első klettersteiget, ma is ezen kovácsoltvas kapaszkodók segítségével mászunk, illetve legújabban teljesen felújították a csúcsi klettersteiget. Csak stabil időjárás mellett vállalkozzunk a túrára. A beszállás fölötti biztosítatlan részen nem árt némi mászórutin. A visszaúton a gleccser, de különösen a peremhasadék és a gleccserre történő átkelés okozhat gondot, jégcsákány, hágóvas is kelhet. Ezek hiányában, ha kritikus a helyzet, a keleti gerincen vezető fölmeneti úton ereszkedjünk inkább vissza.

Mászható időszak:
június-szeptember

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű


Hasonló klettersteig:
Flimspitz klettersteig


Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B-C

bergsteigen.at: B

klettersteig.de: B-C


Rövid, nem túl nehéz, de magashegyi jellegű mászás, ahol a havazás, jég, vihar jelentheti a legfőbb veszélyforrást. A beszállásnál pár méter szabad mászással (II-) indul az út.
Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie