BAVŠKI GRINTAVEC ÉSZAKI GERINC ÚT

Szlovénia, Bovec Nehézség: B
bgrintfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Bavški Grintavec, 2347 m
Kiindulópont
Planinsko učno središče Bavšica, 715 m 
Teljes színtkülönbség:
Kb.1750 m
Ebből a mászás:
Kb. 350 m
Időtartam:
Föl a: 5-6 óra
Lefelé: 4-5 óra
Összesen: 9-11 óra
h
Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: nyugati

bgrintatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az Ausztriai A2 autópályán Tarvisióig, innen át Szlovéniába a Predil-hágón keresztül, Bovec irányába. Bovez előtt, a Kluze erődnél balra kanyarodunk le a Bavsica völgyébe és haladunk a szlovén hegyimentők bázisáig – Planinsko učno središče Bavšica.
A ház fölötti réten átvágva a meredek oldalvölgyben indul fölfelé az út.

A túra leírása:
Előbb meredeken és hosszan gyalogolunk fölfelé egy vadregényes patakvölgyben, nem egyszer kalandos ugrásokkal keresztezve a kisebb-nagyobb zúgókkal áramló patakot. A nedves, buja vegetációjú völgyből rétekre érünk, itt található a Pl. Bukovec bivakház, 1346 méteren.
A háztól fölfelé hamarosan sziklás terepre, majd törmeléklejtőre értünk, ezen kapaszkodunk föl hosszasan a Kanski Preval hágóig (2030 m). Ide ér fel észekról, a Soca völgyéből érkező másik út is.
A mászás innen indul a hatalmas lefutó gerincen. Ívben megkerülünk egy bevágást, majd cikk-cazkkban mászunk fölfelé és oldalt a falon (B). Meredeken fölfelé indul a steig, egy kisebb áthajlással is meg kell küzdenünk (B-C), majd lassan elérjük a gerinc törmelékes tetejét. Ezen jórészt gyaloglóterepen érünk a csúcstömb alá.
Omladékos emelkedőt követően szűk hasadékon mászunk át. Kicsit följebb sziklavályúba érünk, ahol rendszerint havat találunk, ami megnehezítheti az átjutást. Innen egy kitett táblán kapaszkodunk tovább egy töremlékes peremre. Még egy biztosított felszökés, majd a sziklás terepen hamarosan a csúcsra érünk.

Lemenet:
Ugyanerre, vagy a dél felé futó gerincen. Ez utóbbi jelentősen megnöveli a túra hosszát és nehézségét, mert többszöri jelentő szintvesztéssel jár, illetve több kisebb csúcsot kell megmásznunk, mígnem végre egy füves platóról lefelé indul az ösvény a kiindulpont felé, a völgybe.

Megjegyzés:
Nagyon szép túra, kiváló kondícióval bíró, gyakorlott magashegyi túrázóknak. A bivakház után nincs vízvételi lehetőség. Maga a mászás nem túl nehéz, de kőhullásveszélyes terepen halad.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, túrabot, klettersteig-szett























Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B-C

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: C

 

Hosszú és kimerítő túra, amelyet különösen megnehezít, hogy nincs menedékház, amellyel két naposra lenne osztható. Maga a mászás nem túl nehéz (B-C), olykor kissé kitett. A csúcs után hosszú gerinctúra is vár ránk.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie