ŠKRLATICA NORMÁL ÚT

Szlovénia, Mojstrana Nehézség: B
skrlatfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Škrlatica 2740 m
Kiindulópont
Aljažev-dom (1015 m)
Teljes színtkülönbség:
Kb. 1800 m
Mászás:
Kb. 100 m
Időtartam:
A Bivak IV-ig: 2-3 h

Innen a csúcsig: 2-3 h
Lefelé: 3-4 h
Összesen: 7-10 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: délkeleti

skrlatatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az M7 autópályán Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana, majd Kranj, végül Mojstranánál kell befordulni a Vrata-völgybe, itt az Aljažev dom parkolója. A háztól indul a jelzett turistaút.

A túra leírása:
A Vrata-völgy két oldalán a Júliai-Alpok két óriása néz farkasszemet egymással, a Triglav és a hegység harmadik legmagasabb csúcsa, a Škrlatica (a második az olasz oldalon magasodó Montaž v. Jof di Montasio, 2754 m). Az ösvény az Aljažev dómtól indul keleti irányban. Szinte a végig meredeken emelkedik, előbb sűrű erdőben, majd törpefenyők között, végül sziklás-füves terepen érjük el a Bivak IV (1980 m) alatti útelágazást. Itt jobbra fordulunk (balra a Stenar (2501 m) felé vezető út), és rövid emelkedőt követően némi szintvesztéssel jutunk a csúcs alatti törmeléklejtőhöz. Ezen felkapaszkodva érjük el a rövid, de látványos biztosított szakaszt. Némi ereszkedést követően egy sziklatornyot kerülve szűk bevágásban mászunk föl, és hamarosan a csúcsi gerincre érünk. Ezen, illetve az északkeleti oldal szikláin kapaszkodunk fölfelé, több kisebb sziklalépcsőt leküzdve, mígnem a csúcskereszthez érünk.

Lemenet:
Ugyanerre.

Megjegyzés:
Nagyon kimerítő túra, de technikailag könnyű. Csak kiváló kondícióval rendelkezőknek való, különösen, mivel nincs menedékház, amelyben két részre oszthatnánk (a Bivak IV-ben pár ágy és takaró található ugyan). Ivóvíznyerési lehetőség sincs: 1-2 liter víz szükséges. Viharoknak különösen kitett hegycsúcs!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, túrabot, gyakorlatlanoknak klettersteig-szett

Hasonló klettersteig:
Triglav, Prag útvonal
Rjavina klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: B

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: B-C

 

Megerőltető, hosszú és kondícióigényes magashegyi túra, menedékház nélkül. A csúcs alatt rövidebb, kissé nehéz biztosított szakasz, majd fölötte a csúcsgerincen könnyű sziklamászás (UIAA I). Ugyanezen kell visszamászni is.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie