INNSBRUCKER KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Innsbruck Nehézség: C
innsfokep

Hegység, csúcs, fal:
Karwendel
Kemacher, 2480 m
Kiindulópont
Bergstation Hafelekar parkolója
Teljes színtkülönbség:
480 m
Mászás:
480 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p

A mászás: 4-5 h
Lefelé: 2 p
Összesen: 6-7 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: déli

innsatnez1 mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az auszriai A1 majd A12 autópályákon Innbruckig. A belvárosban a táblák szerint a Bergstation Hafelekar völgyállomásáig. A lifttel a legfelső állomásig utazunk, innen a tábla szerint kb. 10 perc séta a beszállásig.

A túra leírása:
Egy csaknem függőleges falon kezdjük meg a mászást beépített vaskampókon (C). Följebb érve a mászás könnyebbé válik (B), egy kisebb sziklatornyot mászunk meg, majd leerszkedünk a túloldalán (B). Áthaladunk egy sziklacsorbán, majd némi gyaloglást követően meredeken mászunk tovább (B-C) egészen a gerincig, ezen tovább (A-B) az első nagyobb kiemelkedésig (Kaminspitze, csúcskereszt).
Tovább haladva előbb a gerincen mászunk föl le, olykor kitett fordulókon (A-B, B). Egy újabb csorbából függőleges falon épített kampósor vezet tovább (C). Az újabb kiemelkedés oldalán leereszkedve (B) érünk a függőhídhoz.
A gerincen való haladás továbbra sem különösebben nehéz (B). Később egy meredek, kiett lemászás következik immár a csúcs alatti csorbába (B-C). Ennek túloldalán lépcsőzetes sziklákon kapaszkodunk fölfelé (B). Rövid gyaloglást követően egy rövid, de izmos kis áthajlást (C) kell leküzdenünk, majd újra kissé lefelé haladunk egy kitett sziklapárkányon. Részben gyalogló, illetve könnyű mászóterepen (A-B) kapaszkodunk föl a csúcsig (Kemacher, 2480 m).
A csúcs alatt egy kitett gerincélen való átmászás (B-C) okoz némi izgalmat, majd gyaloglóterepen ereszkedünk le egy hágóba (Langer Sattel).
Innen vissza is térhetünk a középső liftállomáshoz (1 h), illetve a szemközti domboldalon felkapaszkodva folytathatjuk az utat. A még hátra lévő, rövid szakasz B nehézségű mászással kezdődik, fölmászunk egy kisebb csúcsra (C), majd ennek túloldalán kell leereszkedni, az alsó szakasz kampósora kitett és meredek (C).

Lemenet:
A jelzett úton a gerinc alatti réteken, a szintvonalak mentén nagy körrel jutunk vissza a középső liftállomáshoz.

Megjegyzés:
Közepesen hosszú, egy-egy rövid nehéz (C) szakaszt tartalmazó, panorámás gerinctúra Innsbruck városa fölött. Rossz időben nagyon villámcsapás veszélyes! Ivóvíz nincs az úton. A liftet kihagyva 1700 m körüli további szintkülönbséget kell megmásznunk. 

Mászható időszak:
június-szeptember

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Bella Vista klettersteig
Grete-Klinger-Steig

Nehézség értékelése:


Saját értékelés: C

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: C

 

Hosszú, változatos és nagyon látványos gerinctúra rövid, nehéz (C) szakaszokkal, függőhíddal, kitett gerincrészekkel és gyaloglós átkötésekkel.


Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie