BELLA VISTA KLETTERSTEIG

Ausztria, Karintia (Kärnten), Kolbnitz Nehézség: C
bvfokep

Hegység, csúcs, fal:
Ankogel-csoport
Hohe Leier, 2774 m
Kiindulópont
Reisseck Bahn, parkoló 
Teljes színtkülönbség:
500 m
Mászás:
330 m
Időtartam:
A beszállásig: 1 h

A mászás: 2-3 h
Lefelé: 1,5 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: délnyugati

bvatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Villachig, itt tovább az A10-es autópályán Spittal an der Drauig, itt letérünk a 105-ös Obervellach felé vezető útra. Kolbnitzban a táblák szerint a Reisseck Bahn alsó állomásáig.
A felvonó és vonat 1540 m szintkülönbséget és 11 km-t spórol meg. A felső állomástól a Reisseckhütte felé indulunk, innen táblák és jelzés vezet a gerinc tó felőli végében található beszállásig.

A túra leírása:
A beszállás nehéz, függőleges kapaszkodással indul a kevés lépést biztosító kristályos kőzeten (C). Följebb lépcsőzetes sziklákon, táblákon haladunk fölfelé (B), míg el nem érjük a csipkézett főgerincet, innentől ezen vezet tovább az utunk.
A gerinctúra változatos. A gyaloglós, vagy könnyebb kapaszkodós szakaszokat (A-b, B) kisebb felszökések, kitett gerincszakaszok (B-C, C) szakítják meg. Egyik-másik felszökés meglehetősen szellős. Elérjük a hosszabbik gerincszakasz csúcspontját (2712 m), innen törmelékes-sziklás terepen mászunk lefelé (A, B). Két sziklabevágást (scharte) is leküzdünk, a második már a csúcstömbtől választja el a hosszanti gerincet. Előbb a tömb nyugati oldalán, megdőlt táblán kapaszkodunk föl (B), majd egy sarokbevágásban függőleges falon kell fölmásznunk (C). A falból kikapaszkodva könnyű terepen (A) érjük el a csúcsot.

Lemenet:
Jelzett ösvény vezet vissza a csúcsról a Reisseckhüttéhez.

Megjegyzés:
Az út magashegyi jellegéből és kitettségéből következik, hogy rossz időben rendkívül villámcsapás veszélyes, eljegesedve, átázva szintén fokozott veszélyt jelent. Szép, panorámás útvonal, kristályos kőzetű magashegyi jellegű terepen, víztározó tavak fölött.

Mászható időszak:
június-szeptember

Menedékház:
Reisseckhütte, 2285 m

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Innsbrucker klettersteig
Tirolerweg

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C

bergsteigen.at: C

klettersteig.de: C

 

Nem túl nehéz mászás néhány rövidebb C szakasszal, pár meredek felszökéssel és egy helyenként kitett gerinctúrával. Igazi magashegyi jellegű útvonal.


Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie