JUBILEJNA ÚT (PRISANK)

Szlovénia, Kranjska Gora Nehézség: C-D
jubfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Prisank 2547 m
Kiindulópont
Vršič-hágó (1611 m)
Teljes színtkülönbség:
936 m (kb. 1250 m)
Mászás:
Kb. 400 m
Időtartam:
A csúcsig: 4-6 h
Le a hágóba: 3-4 h
Összesen: 7-10 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: déli-északi

jubatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Klagenfurtig, majd a Karavankák-alagúton, vagy az M7 – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana útvonalon Kranjska Goráig, majd innen föl a Vršič-hágóba. Innen a Razor felé a Škrbina-hágóba (1995 m), ahol a Prisank felőli oldalon a beszállást megtaláljuk egy meredek, törmelékes bevágás fölötti sziklakéményben.

A túra leírása:
A túra már a Škrbináig is fárasztó (kb. 2 óra), a valódi megpróbáltatások azonban csak itt kezdődnek. A hágóban kelet felé nézve balra indulunk, fölmászunk egy bevágás törmelékes lejtőjén, majd egy szűk kéményben kapaszkodunk föl (B). Balra fordulva gyaloglóterep következik, megkerüljük a Prisank legkeletibb bástyáját, majd jobbra befordulunk abba az egyre emelkedő és szűkülő kuloárba, amelynek végében a Zadnje okno nevű átjáróbarlang található, amely átvezet a hegy lankásabb déli oldaláról a meredek északi falra.
A kuloár felső szakasza meredek sziklahasadékká válik. Ennek jobb oldali, keleti falán mászunk (B-C). A biztosított szakasz kitett és egyre meredekebb (C), végül pár méteres függőleges felszökésbe megy át (C-D), ahol az elhanyagolt, lötyögő lépővasak és az omlós természetes lépések fokozzák a nehézséget. Kitett traverz (B) vezet a barlangnyílás szájába.
A Zadnje oknóba a bejutás a 2004 évi földrengéskor lezuhant sziklatömbök miatt kissé körülményes. Az oknóban törmelékes terep és rendszerint nagy hó fogad. Ezen átjutva az északi oldalon előbb kicsit lefelé, majd balra egy peremre mászunk. Ez a nagy traverz út folytatódik az északi fal többszáz méteres mélysége fölött hosszan, egészen a keleti tömböt a főcsúcstól elválasztó hágóig. A traverz több meredek bevágást keresztez, hol sima gyaloglóterep, jobbára viszont biztosított peremeken halad (A-B), amely itt-ott teljesen elkeskenyedik (B-C). Hónyelvek, vízátfolyások is nehezíthetik az utat. Végül megérkezünk a hágóba.
Ha nagyon elfáradtunk, vagy késésben lennénk, innen balra fordulva gyaloglóterepen visszatérhetünk a Vršič-hágóba. A túra jobbra az előzőhöz hasonlóan folytatódik a csúcs felé, az északi falon: kisebb felszökések, omladékos, sziklás traverzek, gyaloglóterepek és csúszós hómezők váltogatják egymást. A csúcs alatt az út törmelékes, meredek bevágásba fordul, amelyen fölmászva (B-C) egy szűk csorbába jutunk, amely a déli oldalra vezet. Ezen az oldalon gyaloglóterepen érjük el a csúcsot, ami innen még 20 perc.

Lemenet:
A legcélszerűbb vagy a nyugati gerinc útján (lásd. Hanzova pot), vagy az előbbi csorbába visszatérve és a déli oldalon gyaloglóterepen leereszkedve visszatérni a Vršič-hágóba.

Megjegyzés:
Kimerítő, nehéz túra, tapasztaltaknak való. Oda-vissza járható és tetszőlegesen kombinálható a Hanzova pottal és a Kopiščarjeva pottal, ám ez esetben a túra hossza és fizikai nehézsége jelentősen megnő, egy nap alatt csak nagyon korai indulással és feszített tempóban teljesíthető (ha nem sikerül, bivakolni kell). Víz nincs, 1-2 litert vigyünk!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, jégcsákány

Hasonló klettersteig:
Hanzova út  (Prisank)
Kopiscarjeva út

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C-D

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: B-C

 

Kondícióigényes magashegyi túra, helyenként nehéz mászószakaszokkal, hosszú traverzekkel nagy mélységek fölött, jellemzően B. Az okno déli oldalán rövid, elhanyagolt állapotú C-D.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie