HANZOVA ÚT (PRISANK)

Szlovénia, Kranjska Gora Nehézség: C
hanzovfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Prisank 2547 m
Kiindulópont
Koča na Gozdu ház parkolója, 1226 m 
Teljes színtkülönbség:
1321 m
Mászás:
-
Időtartam:
A csúcsig: 4-5 h
Le a hágóba: 3-4 h
A hágóból a parkolóba: 1 h
Összesen: 8-10 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi

hanzovatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Klagenfurtig, majd a Karavankák-alagúton, vagy az M7 – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana útvonalon Kranjska Goráig, majd innen a Vršič-hágó felé a Koča na Gozdu ház parkolójába (1226 m). A parkolóval szemközti ösvényen előbb kicsit le a völgybe majd föl a szemközti törmeléklejtőn, ahol tábla és vascövekek jelzik a beszállást.

A túra leírása:
Előbb meredeken fölfelé kapaszkodunk, majd jobbra egy párkányon (B). Átkelünk egy vízesés alatt, majd keskeny ösvényeken gyalogolunk sokáig fölfelé. Átkelünk egy meredek vízmosáson (szemközt vízesés), majd meredeken kapaszkodunk fölfelé annak túloldalán, mígnem egy sziklakatlanba érünk. Ennek falán vezet a klettersteig előbb fölfelé, majd jobbra (B-C). Újabb gyaloglórészek következnek azt egyik előcsúcs, a Goličica oldalában. Útelágazás következik, itt balra fordulunk (jobbra átkötés a nyugati gerinc Kopiščarjeva útjára). Meredek felmászás következik (B-C), majd hosszan gyalogolunk föl törmelékes terepen. Végül egy hágóba érünk, innen indul a főcsúcsról lefutó nagy gerinc. Meredek kéményben kapaszkodunk föl (C), majd végighaladunk egy peremen, aztán tagolt sziklákon mászunk tovább egy megdőlt sziklaoldalban. A csúcs alatt vashágcsókon kapaszkodunk föl egy sziklataréjra (B-C), majd egy sziklavályú oldalában haladunk (B), ennek felső végétől pár lépés már csak a csúcs.

Lemenet:
Mehetünk ugyanerre, vagy a nyugati gerincen mászunk le (itt egy két szakaszon B klettersteig), elhaladunk a Prendnje okno nevű óriási átjáróbarlang felső nyílása fölött, majd gyaloglóterepen ereszkedünk le a Vršič-hágóba, majd innen az autóúton a parkolóba (1 óra).

Megjegyzés:
Kimerítő, magashegyi tapasztalatot igénylő, nagyon látványos túra, de maga a mászás nem nehéz. Csak stabil időjárás mellett vágjunk neki. Víz a felső szakaszokon nincs.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, túrabot

Hasonló klettersteig:
Bavški Grintavec
Bamberg út (Triglav)

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: B-C

 

Nagy, látványos magashegyi túra, ahol a gyalogló szakaszok és a rövid, jellemzően B nehézségű biztosított részek váltogatják egymást.


Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie