KOPIŠČARJEVA ÚT

Szlovénia, Kranjska Gora Nehézség: C-D
kopisfokep

Hegység, csúcs, fal:
Júliai-Alpok, Prisank 2547 m
Kiindulópont
Vršič-hágó (1611 m)
Teljes színtkülönbség:
936 m
Mászás:
Kb. 400 m
Időtartam:
Mászás a csúcsig: 3-4 h
Le a hágóba: 2-3 h
Összesen: 5-7 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi

kopisatnez kopismap

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Klagenfurtig, majd a Karavankák-alagúton, vagy az M7 – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana útvonalon Kranjska Goráig, majd innen föl a Vršič-hágóba. Innen a Tičarjev dom mellett indulunk a törpefenyők között, majd a sziklafal alatti útelágazásnál balra kicsit lefelé a fal mentén a törmeléken, majd jobbra a drótkötél jelzi a beszállást. 

A túra leírása:
A beszállás fölött egy vízszintes párkánnyal indul az út (B), amely egy trükkös kis áthajlást (C) követően egy sziklavályúba vezet. Pár lépés gyaloglóterep, itt a mélység már jelentős alattunk, majd kb. 20 métert mászunk fölfelé tagolt sziklákon (B-C), végül egy kis párkányon elhagyjuk a kezdősziklafalat.
Hosszan kapaszkodunk fölfelé törpefenyők között, sziklás ösvényen, följebb könnyű mászás is vár ránk. Itt már látható, hogy egy oldalgerincen mászunk, tőlünk balra egyre sziklás völgy mélyül. A túloldal szikláin szembetaláljuk magunkat az Ajdovska deklicával, egy hatalmas természetes női arcra emlékeztető sziklaformációval. Följebb könnyű biztosított szakaszok következnek (A-B), majd átkelünk a völgy felső törmeléklejtőjén és a jellegzetes fekete csíkos sziklafal tövében megkezdődik a mászás abban a hatalmas, ferdén emelkedő sziklahasadékban, ami az út fő jellegzetessége. Kevés logikusabb útvonal létezik, mint ez: sem alatta, sem fölötte nem sok teteje lenne és egyenesen a Prednje oknóba, a déli oldalra átvezető barlangba vezet, ahonnan elérhető a csúcs.
A hasadékban több meredek felszökés (C), kitett perem, átkötés (B) és gyakran nedve, csúszós viszonyok fogadnak. Nyár közepéig hódugók is nehezíthetik a mászást. A felső szakaszán jön a híres ferde kémény, amely olyan keskeny, hogy hátizsákkal csak oldalra fordulva araszolgatva juthatunk föl benne (C-D). A kémény egy széles, emelkedő peremre nyílik, amely kivezet a hasadékból (B). Följebb hosszan kapaszkodunk tovább tagolt, omladékos sziklákon (B-C), mígnem az oknóba vezető kitett peremre nem érünk, amely már a hatalmas barlangszáj torkába vezet. A perem után fölkapaszkodunk a barlangüreg víztől csöpögő törmelékes alján a túloldali sziklafalig. Innen újabb, látványos biztosított szakasz vezet ki a gigantikus üregből (C).
Jobbra fordulva akár gyorsan visszatérhetünk a hágóba, balra indulva további jó egy óra kapaszkodás a csúcs, könnyebb biztosított szakaszokkal (B).

Lemenet:
Javasolt a nyugati gerincen visszamászni a Prendnje oknóig, majd tovább a déli oldal gyalogösvényén vissza a Vršič-hágóba.

Megjegyzés:
Nagyon látványos útvonal, amelyre felügyelettel ügyesebb kezdőket is el lehet vinni – aki itt nem szereti meg a klettersteiget, hát sehol. Az út csúcspontjai a hatalmas központi repedés végét jelző szűk kémény, valamint a Prednje okno hatalmas sziklaürege, amelyen át a déli, napos oldalra jut át a túra.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hanzova pot (Prisank)
Via Italiana

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C-D

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: D

 

A Júliai-Alpok egyik legnehezebb, leglátványosabb útja. Szinte végig mászni kell, a mászás jellemzően kissé nehéz, pár rövidebb szakaszon nehéz.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie