HELI-KRAFT KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermarkt), Lassing Nehézség: C
helifokep

Hegység, csúcs, fal:
Ybbstaler-Alpok, Hochkar, 1808 m
Kiindulópont
Hochkarlift, völgyállomás, 1485 m 
Teljes színtkülönbség:
280 m
Mászás:
70 m
Időtartam:
A beszállásig: 45 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 30 p
Összesen: 2,3-3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északnyugati

heliatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A1 autópályán, majd Ybbs-nél Göstling felé lekanyarodunk délnek, Lassingnál balra föl a fizetős úton a Hochkar síterepre.
A lift alsó állomásánál jobbra föl a narancs színű jelzésen a völgyben vezető útra, majd fél óra séta után balra föl a sziklák felé, a beszállást messziről látható narancs folt jelzi.

A túra leírása:
A főfalon meredek felszökéssel indul a mászás (C). Egy fölénk boltozódó, gyakran vízátfolyásos sziklafalon kapaszkodunk föl, majd balra traverzálunk (C). Átlépünk egy „élményelemként” beépített, feló lógatott mozgó fapallón, majd újra meredeken mászunk föl. Egy kitett fordulót megkerülve mászunk a hatalmas mészkőtömb oldalfalába, ahol cikk-cakkban van kifeszítve a drót, így a sima és függőleges falon vaspöckökök lépdelő mászók hamar egymás feje fölé kerülnek (C, kőhullásveszély!).
Rövid törmelékes átkötés vezet az újabb falba. Innentől gyakorlatilag végig oldalazunk a sziklafalon, jellemzően vaskarókon lépdelva a mélység fölött. Az előttünk álló szakasz nem túl nehéz (B), csak az első kötélhíd előtti szakaszon kell kicsit jobban figyelnünk (B-C). Itt egy szál dróton egyensúlyozva, fölötte kettőbe kapaszkodva kell átkelnünk.
A következő szakasz nehezebb is, látványosabb is (B-C, C). A cöveksor nagyon kitett helyekre vezeti el a mászót, ahonnan egyben remek panoráma nyílik. Néhány mozdulattal, lépéssel erőteljesebben meg kell dolgoznunk, míg a következő kötélhídig jutunk (B-C). Ezen a hídon már csak két szál drótkötéllel kell elboldogulnunk, egy alul, egy felül.
Kissé nehéz, kitett cöveksor következik a híd után (B-C). Ismét vízszintesen mászunk (C), majd egy harmadik, rövid kötélhidacskát követően egy sziklabordát megkerülve kicsit felmászunk (B-C), majd kikapaszkodunk (C) az útból a törpefenyőkkel borított gerincre.

Lemenet:
Balra a sípályákon visszasétálunk a liftállomáshoz (vagy fölfelé a közeli csúcsra, amit érdemes meglátogatni a remek panoráma miatt).

Megjegyzés:
Kissé nehéz, kitett, látványos útvonal, szinte végig traverzben vezet.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Koflwand klettersteig
Bürgeralm klettersteig


































































Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: C

Rövid, meredek felmászást követően szinte végig traverzálunk, helyenként kitett, közepesen nehéz szakaszokon és kötélhidakon.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie