BÜRGERALM KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Aflenz Kurort Nehézség: D (F)
burgerfokep Hegység, csúcs, fal:
Hochschwab-csoport, Ranstein, 1555 m
Kiindulópont
Bürgeralm parkoló
Teljes színtkülönbség:
140 m
Mászás:
90 m
Időtartam:
A beszállásig: 30 p
A mászás: 1-2 h
Lefelé: 20 p
Összesen: 2-3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délnyugati
burgeratnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópályán (Graz), majd S6 – Kapfenberg, itt föl Aflenz Kurort felé, innen fizetős úton vagy lifttel (Sesselbahn Bürgeralm) föl a Bürgeralm parkolójáig. Innen a táblák szerinti jelzett (faforgáccsal borított) ösvényen a fennsík pereméig, innen kicsit le, majd balra (házak alatt) az ösvény egyenesen a beszállásig visz.

A túra leírása:
A kezdőfalon (Eisstiegsturm) kitett traverzzel indul az út (B-C). Végiglépdelünk a mélység fölött (B), majd ferdén, meredeken lemászunk (C). Balra kiszállási lehetőség vezet föl.
Rövid átvezetés és következik a Lärchenturm. Hasonló traverz, kissé egyszerűbb (B).
Tovább a Dachlquerung falra. Itt mindössze pár méteres mélység fölött traverzálunk, előbb B, majd egyre erősebben kilógaszkodva, karból kapaszkodva (C). Egy rövidebb átlépés C-D. Könnyebb felszökéssel kerülünk ki a falból (B). Újabb menekülőút indul fölfelé.
A következő, Dobelfelsen nevű falszakaszon ferdén lefelé ereszkedünk (B-C), mígnem elérjük az első, mindössze egy alsó és egy felső drótból álló kötélhidat. A híd után meredek mászással (C) kikapaszkodhatunk az útból. A következő szakaszok jóval nehezebbek lesznek, kezdőknek idáig ajánlott.
Az Arena sziklakatlanjába könnyű traverzzel oldalazunk be (B). Meredek felszökés indul (C), amelynek végén jobbra kiágazik az Arenavariante (F) felé vezető ösvény. Innen tanulmányozhatjuk a brutális áthajlást és eldönthetjük, nekivágunk-e, bár a felső kötélbiztosítás mindenképp ajánlott a legerősebb kletterezőknek is.
Ha a könnyebb megoldást választjuk, kissé áthajló felszökést kell leküzdenünk (D), amit kissé könnyebb kapaszkodás követ az arena tetejéig (C-D), ahol erőteljes mászással (D) jutunk tovább. Elérjük az Arenavariante becsatlakozását, majd a mélység fölé lógaszkodva mászunk ki a falból (C-D). A további oldalazást egy erősebb kis fallépcső még nehezíti (C), majd a második „Nepáli-híd”-hoz érünk. Fölöttünk húzódik a Bürgeralm felvonópályája.
A függőhídon átjutva az Schlussdiagonale falon mászunk, helyesebben oldalazunk tovább. A kilógós traverz ugyancsak megmozgatja karizmainkat (C, C-D). Csaknem az út végén vagyunk, de egy felmenő ösvény révén akár itt is megszakíthatjuk.
Az utolsó megmérettetés a Gipfelwand. Meredek, izmos kis felszökést kell legyúrnunk (C-D), majd az út kivezet a Ranstein csúcsára épített panorámateraszra.

Lemenet:
Az erdei ösvényen vissza a Bürgralmba, majd gyalogúton a parkolóig.

Megjegyzés:
Rövid, de izmos klettersteig, amelynek az első hídig vezető szakasza ügyesebb kezdőknek is ajánlható. Az Arena normál útja is kemény és nagyon kitett. A könnyűnek vett szakaszok is mászósak, karizmot igényelnek.
Az Arenavariantét ott jártunkkor nem próbáltuk ki, de aligha túloznak a német nyelvű leírások: csak a legügyesebb, kőkemény karizmokkal rendelkező kletterezőknek ajánlott, felső kötélbiztosítással, amit az áthajlásra való tekintettel nem egyszerű biztonságosan beszerelni. A dróthoz mindenképp érdemes biztosítani a kötél mellett is, hogy a falnál tartson esés esetén.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű











Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: D


Az út jellemzően egy nagy traverz, több különálló sziklán. Első fele közepesen, az Arenavariente kerülése nagyon nehéz (D). Jellmezően alulértékelt, a B-C-nek értékelt szakaszokon is erősen karból mászunk. Jelen leírás nem tartalmazza az Arenavariante (F) bemutatását.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie